В случая с Македонската православна църква общо взето се играе по сценария на Москва, заяви по БНТ председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който подготвя протест пред Синодалната палата утре в 9.00 часа.

Причината е, че Светият синод отказа да изпрати архиереи за честванията в Македония на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Поканата, отправена с писмо от Македонския Архиепископ Стефан, е отхвърлена на заседанието на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) на 14 май.

"Руската православна църква не желае да има отделна Украинска църква и най-верният ѝ сателит Сърбия не дава независимост на Македонската православна църква. Всички знаят, че ние сме на правата страна. В условията на евроинтеграция и евроатлантическа ориентация на България и на региона не може да се живее в лъжа и в страх, тоест трябва да се прекъсне всичко, което е отглас от миналото, което е резултат от несправедливи политики, довели до стотици хиляди човешки жертви. Нашите висши архиереи в момента не заслужават нищо друго освен активен протест. Ясно е, че църквата е отделна от държавата, но в случая тя работи против държавата си, против нейното общо европейско бъдеще, против тенденцията да има реална, изпълнена със смисъл евроинтеграция на Западните Балкани. Тази интеграция не може без духовно единение. Искам да поздравя дядо Киприан и дядо Николай, че са били достойни и достатъчно храбри в качеството си на митрополити да присъстват в Охрид, където в момента с голям инициативен комитет планираме съвместни чествания", каза д-р Милен Врабевски, който участва в Инициативния комитет, който призовават Българската патриаршия да приеме протегнатата ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна църква-майка.

Врабевски посочи, че на утрешния протест ще изкажат твърдото си становище, че повече не можем да търпим интервенция отвън.

"Искаме съвместни чествания, искаме на всеки Национален празник български и македонски свещеник, искаме да има истинска евроинтеграция. Това духовно единение, това бъдещо съслужение, към което се стремим, не са ли мостове за икономическо сътрудничество, не са ли мостове за изграждане на реални евроинтеграционни връзки?", допълни Милен Врабевски.

На свой ред Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че решението им произтича от последствията, които биха могли да последват за Българската православна църква с оглед наложената схизмата на македонската църква.

"Не ни е срам от решението ни да не изпращаме представители на честванията за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Дядо Наум ни напомни нещо - Българската православна църква, Българската патриаршия е приемник и на Българската охридска архиепископия и ако отидем на това тържество, ще излезе, че ние се отказваме от тази историческа и канонична истина. Македонската църква иска ние да ѝ помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да ѝ помогнем? Като почнем съслужение, нас веднага ще ни вкарат също в схизма и тогава вече нито те, нито ние можем да помогнем един на друг", каза митрополит Гавриил.

"Това наше достойнство, че ние сме правоприемник, ние не трябва да го сменяме за една паница леща. Македонската православна църква има някъде 50-60 години, откакто е създадена, а не 1000 години", напомни митрополит Гавриил и допълни, че Светият синод изчаква решението на проблема с името на Македония, след което смята да инициира разговори с Вселенския патриарх относно автокефалността на църквата й.

От Българската патриаршия съобщиха, че Светият синод на редовно свое заседание е взел решение за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни с отслужването на архиерейска Света литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".  Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание, информират още от БПЦ. Оттам потвърждават, че Светият синод е взел и решение да не дава благословение представители на БПЦ-БП да вземат участие в тържествата по случай на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Македония. Решението е по повод на постъпило писмо от 9 май от Македонския архиепископ Стефан, с отправена покана представители на БПЦ-БП, да вземат участие в тържествата по повод на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май, Петдесетница, в Охрид, Македония.