Това коментира за БТА богословът доц. Костадин Нушев, който е преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) за Македонската православна църква (МПЦ) трябва да се тълкува като възможната и положителна стъпка в подкрепа на искането на МПЦ до БПЦ, посочи богословът.

По-рано днес Светият синод реши, че при положение, че Македонската православна църква /МПЦ/ признава Българската православна църква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.
Решението е в отговор на писмото на МПЦ и БПЦ ще представи нейните искания пред другите Поместни православни църкви.

Това означава, че ще започне процес на консултации, за да се стигне до изработване на решение, което да оформи каноничния статут на МПЦ. Целта е да се види как тя може да получи признание и да заеме своето място в семейството на православните църкви, обясни богословът.

Попитан колко дълго ще продължи този процес за статута на МПЦ, доц. Нушев каза, че отсега не може да се каже колко ще продължи. Богословът коментира обаче, че "това е един исторически процес и може да продължи с десетилетия, но може и да е по-кратък".

Поместните православни църкви са 14 и признаването на каноничния статут на МПЦ може да стане на някакъв общ поместен събор, в който участват всички църкви, или поетапно - на двустранна основа, обясни богословът.

Всички поместни православни църкви трябва да изразят своето положително становище, да са съгласни да се случи този акт, за да може да имаме едно окончателно признаване на тази поместна православна църква.

И да може тя да влезе в канонично общение с другите православни църкви и да заеме мястото си в общността на Поместните православни църкви. МПЦ в момента все още не е призната от другите църкви, коментира доц. Костадин Нушев.

Преговорите, които нашият Синод ще води с останалите църкви ще са тежки. Македонската църква вече 50 години е в схизма, наложена от Сръбската православна църква, заради едностранното й обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид. Това става докато Македония е част от република Югославия. Поради тази схизма досега нито една от поместните православни църкви не е признала независимостта на МПЦ.

Македонската църква: Светият синод на БПЦ ни дава надежда >>