Изпълнителният директор на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (ФРОНТЕКС) Фабрис Леджери каза, че големият брой бежанци, които пристигат в Европа, представляват риск за сигурността, а гражданската война прави по-трудно да се провери достоверността на сирийските паспорти, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Големите потоци от хора, които безконтролно идват в момента в Европа, естествено са риск за сигурността", каза Леджери за германския в "Велт ам зонтаг".

Той все пак заяви, че е погрешно да се смятат всички бежанци за "възможни терористи".

Сирийски паспорт беше намерен до мъртвото тяло на един от атентаторите в Париж, а неговите пръстови отпечатъци съвпаднаха с тези на човек, регистриран като пристигнал през октомври в Гърция, която е главният пункт за влизане на бежанци и мигранти.

Според Леджери в страна като Сирия, която е обхваната от гражданска война, никой не може да гарантира, че "документите, които изглеждат като истински, действително са издадени от официална власт или действително са носени от техния законен притежател".

ИД открадна десетки хиляди празни паспорти

Дипломати заявиха по-рано този месец, че между европейските страни е разпространен списък с изчезнали сирийски и иракски паспорти, за които има опасения, че може да са попълнени с фалшиви данни и използвани от хора за пътуване до Европа и други места.

Подобни документи са по-трудни за разпознаване от чистите фалшификати.

В друга статия "Велт ам зонтаг" съобщава, че Ислямска държава е откраднала десетки хиляди празни паспорти в Сирия, Ирак и Либия, за да могат да се използват от мними бежанци, за да дойдат в Европа.

Изданието се позовава на западни разузнавателни служби, предаде Франс прес.

В Сирия, Ирак и в Ливан ИД е поела контрола върху учреждения на държавната администрация и е заграбила нещата, които е открила вътре, като например празни паспорти и машини, необходими за производството на фалшиви документи за самоличност.

Фалшивите паспорти се продавали на черния пазар за между 1000 и 1500 евро, допълва изданието.