Американският президент Джо Байдън кацна в Рим, където ще се срещне с папа Франциск и с френския президент Еманюел Макрон преди да вземе участие в срещи на Г-20, предаде Франс прес.

След това байдън ще отпътува за Шотландия, където ще участва в конференцията на ООН за климата КОП26.

Байдън има днес планирана аудиенция при папа Франциск във Ватикана, отбелязва ДПА. След срещата с папата американският лидер ще преговаря с италианското правителство.

Утре Байдън планира да участва в срещата на Г-20.

В понеделник президентът на САЩ ще отпътува за шотландския град Глазгоу, където ще бъде проведена срещата на ООН за климата КОП26. По време на срещата на Г-20 се очаква Байдън да проведе и двустранни преговори, включително и с френския президент Еманюел Макрон.

Малко преди да отлети за Европа, Байдън отправи изялвление, свързано с преврата в Судан. Той призова суданските военни лидери незабавно да освободят задържаните и да възстановят институциите на преходното управление.

"Събитията от последните дни са сериозна пречка, но САЩ ще продължат да подкрепят хората в Судан и тяхната ненасилствена борба за напредък в постигането на целите на суданската революция", отбеляза Байдън.