Отвориха за движение националната магистрала Атина-Солун, която беше затворена поради наводненията, но само за леки автомобили, съобщи БНР.

Движението се извършва в лявото платно в двете посоки, но само за автомобили с тегло до 3,5 тона. Тежкотоварните автомобили се движат по обходен маршрут през област Арта. Властите съобщават, че допълнително ще информират транспортните фирми за движението на камиони.

Извършва се почистване и проверка на пътя. Увеличава се броят на хората със симптоми от заразни болести в наводнените райони. Властите раздават предпазни дрехи и предупреждават да не се влиза във ферми с удавени животни. Ветеринарни екипи и специализирани военни части извършват почистването от животните. Водата в цялата област Тесалия е замърсена.

Има предупреждение да се пие и използва за битови нужди само минерална вода. Над 10 хиляди гръцки граждани са подали молби за помощ и обещетения.

От правителството увериха,че "всички пострадали ще получат планираната помощ". Гърция подписа договор с френска компания за изпълнение на проекти за проучване и прогнози при риск от природни бедствия.

Около 200 000 души около Волос също са без питейна вода за 12-и ден. В цялата регионална единица Магнезия, чиято столица е Волос, усилията за отстраняване на тонове кал от домовете и пътищата продължават, като липсата на вода осуетява работата на екипите.

Кметът на Волос Ахилеас Беос поясни, че възстановяването на водоснабдяването се очаква след около 20 дни.

Екипите също почистват коритото на Крафсидонас, основният поток, преминаващ през Волос, който се е повишил с метър поради отломките, довлечени от наводненията.

Всички училища в Магнезия и Тесалия ще останат затворени още една седмица, съобщиха от Министерството на образованието в Атина.

Междувременно нивата на водата в езерото Карла спряха да се покачват, за облекчение на близките села, които избегнаха наводнения.