Десетки българи са се озовали в капан след наводненията в района на гръцкия град Волос. Най-тежко в южната ни съседка от средиземноморския циклон "Даниел" пострадаха крайбрежните райони около Волос и Пелион, но екстремното време засегна и Атина и остров Скиатос. 

Сред откъсаните от света се оказа и вирусологът от Военномедицинска академия д-р Николай Томов, който съобщи за "24 часа", че селищата край Волос са трети ден без ток, докато той и други сънародници са блокирани близо до село Милина, което се намира на около 50 км от града. По думите му пътят към Волос и в двете посоки е прекъснат от дупка с дълбочина 5-6 метра.

"Няма никаква информация и връзка с властите или "Гражданска защита". Единствено съобщенията от системата, че трябва да стоим на място", разказва още лекарят. Той е заедно с още седем души, а в съседни вили по думите му има още бедстващи българи.

Бедствието сполетя Гърция на 4 септември и продължи и на следващия ден, като дъждът е спрял едва днес по обед. В планинския район край Волос, който се намира в Централна Гърция, са паднали количества дъжд, невиждани от десетилетия - между 600 и 800 милиметра, което е повече, отколкото обикновено се случва за цяла година. Правителственият говорител Павлос Маринакис, цитиран от АП, заяви, че в някои райони за 12 часа са паднали над два пъти повече валежи от средногодишната стойност за Атина.

В следобедните часове започнаха спасителни операции в община Палама, където водата заля къщите, предаде "Катимерини". В района работи и хеликоптер "Супер Пума" на противопожарната служба, два хеликоптера "Бел", както и още един "Супер Пума" на военновъздушните сили. С надуваеми лодки и багери армията транспортира цивилни граждани, спасявайки ги от наводнената Палама. В операциите по намиране и транспортиране на хора участват също и водолази, водни спасители, пожарните служби, използват се и верижни машини.

Според свидетелствата на жителите нивото на водата в селото, което се намира между Кардица и Лариса, е надхвърлило 1,5 м., като е затворило десетки, а според някои източници и стотици жители в домовете им. Говорителят на гръцката противопожарна служба Василис Ватракоянис каза, че в някои наводнени райони водите са били по-високи от два метра. В Кардица хората са се катерили по покривите, за да не бъдат повлечени от водата, пълна с отломки. Ватракоянис добави и че честите мълнии затрудняват излитането на хеликоптери, предаде БТА.

Усилията на целия държавен апарат са насочени към района на Тесалия в Централна Гърция. Най-трудният район е между градовете Трикала и Кардица, тъй като река Литеос е преляла, а язовирната стена в Проастио е разбита, каза министърът за климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас. Селата Проастио, Агия Триада, Паламас, Мегала Каливия и Калогриана са блокирани, тъй като водите там са с високо равнище.

Кметът на Паламас Гиоргос Сакелариу отправи по телевизията драматичен призив за помощ. "Ситуацията в Паламас е трагична. В къщата, в която се намирам, сме в капан. Дълбочината ѝ е поне 1,5 м. Хората са в капан в къщите си. Ще има удавящи се хора", каза той.

До следобед службите успяха да спасят 885 блокирани хора, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Отнетите животи в бурята пък станаха общо четири, след като под отломки в село Петрото беше открит още един мъртъв животновъд. Други шестима се издирват.

В неизвестност е и австрийска двойка, отишла на меден месец в Гърция, съобщи BBC. Във вторник придошлата вода е отнесла бунгалото в крайбрежния курорт Потистика, което били наели. По данни на гръцката пожарна в района има екип, който издирва изчезнали хора, включително австрийската двойка.

Сърбия също полага усилия да евакуира около 60 сръбски туристи, блокирани в района на Волос и Пелион, обяви по-рано сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

Заради бедствията министърът на националната отбрана Ни́кос Де́ндиас прекъсна пътуването си до Дубай и се върна в Гърция, "за да контролира най-големия принос на въоръжените сили за справяне с последиците от тежките метеорологични условия", както обяви той в социалната платформа X (бившия "Туитър").

Министър-председателят Кириакос Мицотакис пък отмени годишната си реч за състоянието на икономиката и пресконференцията, планирани като част от Солунския международен панаир този уикенд, за да може да посети наводнените райони.

Полицията забрани движението на автомобили в три региона, включително на остров Скиатос, и изпрати многобройни спешни съобщения до хората в няколко части на страната да избягват излизането на открито, мазетата и приземните етажи на сградите.

"Не тръгвайте по пътищата в Гърция, нов порой се очаква, цели селища са под вода", призоваха и от българското външно министерство. 

Вчера дъждовете удариха и гръцката столица, като наводниха улици и превърнаха част от главен булевард в центъра на града в река от кал, повличаща и хората.

Настоящите бедствия последваха опустошителни летни пожари, които унищожиха обширни горски масиви и земеделски земи, опожариха домове и причиниха смъртта на повече от 20 души, припомня АП. Бурите с поройни дъждове засегнаха също България и съседна Турция.