Броят на загиналите в резултат на наводненията в Централна Гърция, причинени от циклона "Даниел", нарасна на 16 души, съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

Водолази от гръцката брегова охрана са открили тялото на неидентифициран мъж в морето край град Волос, докато са издирвали изчезнала австрийска двойка след силната буря миналата седмица. Тялото е извадено и отнесено в морга за идентификация.

Изчезналата австрийска двойка е наела ваканционен дом в гористия район, който е бил разрушен при силен порой, предизвикал наводнения.

Обширните наводнения в централните части на страната причиниха мащабни щети по домовете, стопанствата и инфраструктурата.

Понастоящем общините бързат да съберат десетките хиляди мъртви животни, за да предотвратят разпространението на зарази, а в пострадалите райони се доставят продукти и материали от спешна необходимост с помощта на хеликоптер.

Възрастни жители, които се нуждаят от медицинска помощ, се придвижват до близките градове с помощта на лодки или земекопни машини.

Вчера прокурор от Върховния съд разпореди разследване на твърденията, че длъжностни лица в засегнатите от бедствието райони не са завършили навреме финансирани с публични средства проекти за предотвратяване на наводнения. Прокурорът отбеляза, че потенциалните престъпления включват неизпълнение на служебните задължения, което е довело до непредумишлено убийство.

Този вторник Европейският съюз обеща на Гърция спешна помощ на стойност 2,25 млрд. евро.

Турция също предложи помощ на правителството за справяне с последиците от наводненията и поредицата големи горски пожари това лято. Президентът Реджеп Тайип Ердоган изпрати писмо до гръцкия си колега Катерина Сакеларопулу, за да предложи помощ в "духа на съседската солидарност в тези трудни времена", припомня БТА.