Виктор Бут, руският търговец на оръжие, освободен в четвъртък след 14 години в американски арест в замяна на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, се присъедини към лоялната на Кремъл ултранационалистическа Либерално-демократическа партия (ЛДПР), каза нейният лидер в понеделник.

Във видео, публикувано в Telegram, Леонид Слуцки, стоящ на сцената до Бут, каза: "Искам да благодаря на Виктор Анатолиевич (Бут) за решението, което взе, и да го приветствам в редиците на най-добрата политическа партия в днешно време Русия", цитира думите му Ройтерс.

Асошиейтед прес уточни, че Бут е получил членската си карта на конгрес на партията, проведен в понеделник, 12 декември, в Москва. 

Въпреки името си, Либерално-демократическата партия (ЛДПР) от основаването си през 1991 г. поддържа твърдолинейна, ултранационалистическа идеология, в която се проповядва желание Русия да завоюва отново страните от бившия Съветски съюз, отбеляза агенцията.

Нейният основател и дългогодишен лидер Владимир Жириновски си спечели репутацията на политически шоумен с ексцентрично поведение преди смъртта си през април.

Въпреки че се смяташе за сериозен претендент за власт през 90-те години, ЛДПР оттогава заигра подчинена роля в политическата система на Русия, като символична опозиция на управляващия блок Обединена Русия, като същевременно подкрепя Кремъл по повечето въпроси.

Тази партия има историята на вербуване на противоречиви личности в руската политика. През 2007 г. Андрей Луговой, бивш агент на КГБ, издирван във Великобритания за убийството в предходната година на бившия руски шпионин Александър Литвиненко, беше избран в парламента именно от ЛДПР.