Руският търговец на оръжие Виктор Бут, освободен срещу американската баскетболистка Бритни Грайнър при размяна на затворници с Вашингтон, се изказа в подкрепа на офанзивата на Русия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В интервю за руската медия Ар Ти той заяви, че винаги е държал портрет на Владимир Путин в килията си в САЩ, където бе осъден на 25 години затвор, след като бе арестуван през 2008 г. в Тайланд.

"Горд съм, че съм руснак. Путин е нашият президент", каза 55-годишният бивш офицер от съветската армия. "Ако имах възможността и необходимите умения, щях отида доброволно" да се бия в Украйна, добави той.

Бут отрече да е продавал оръжия на талибаните, както е обвиняван в статии в американската преса. "Талибаните обявиха награда за главата ми. Как така ще работя с тях? В това няма логика", увери той.

По думите му Западът насърчава "самоубийството на цивилизацията" с "наркотиците и ЛГБТ".

Според доклад на ООН Виктор Бут е роден през 1967 г. в столицата на бившата съветска република Таджикистан - Душанбе, и е завършил Военния институт по чужди езици в Москва, преди да влезе във Военновъздушните сили на Русия. След 1991 г. той се е възползва от разпадането на СССР и последвалия хаос, за да се сдобие на ниска цена с големи количества оръжие военни бази, което после препродава в няколко зони на конфликт, включително в Африка.