Държавният департамент на САЩ ще публикува част от електронната поща на Хилари Клинтън, когато тя оглавяваше външнополитическото ведомство. Това обяви снощи сегашният държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Електронните писма са у нас. Ние ще ги покажем. Ще покажем цялата информация, за да могат американците да се запознаят с нея", каза той в интервю за телевизия "Фокс нюз", без да уточни за кои именно писма на Клинтън става дума.

Запитан дали това ще стане преди президентските избори, които трябва да се състоят на 3 ноември, Помпейо каза: "Ще направим това възможно най-бързо. Мисля, разбира се, че преди изборите ще има какво да видим".

Скандалът около имейлите на Хилари Клинтън се разрази през 2015 г., когато стана ясно, че тя, като държавен секретар, е използвала личната си електронна поща за служебни цели. По-късно тя предаде на Държавния департамент цялата си работна кореспонденция (55 000 писма), но личната (около 30 000 писма), задържа, заради което бе подложена на остри критики.

През юли 2016 г. тогавашният директор на ФБР Джеймс Коми след разследване относно кореспонденцията на Клинтън, каза, че неговото ведомство не е открило основания да й предяви обвинения. През октомври същата година обаче, броени дни преди президентските избори, той съобщи, че подновява разследването поради появили се нови обстоятелства. И на 6 ноември 2016 г., само два дни преди изборите, Коми обяви, че допълнителната проверка е приключена и изводът за неподсъдност на Клинтън остава в сила.

Неотдавна президентът Тръмп, също по "Фокс нюз", отправи необичайна критика към своя държавен секретар, че досега не е публикувал писмата на Клинтън, която беше негов съперник на президентските избори през 2016 г. "Тя казваше, че у нея е имало 33 000 писма. . . Те са в Държавния департамент, но Помпейо не може да ги публикува, което е много тъжно. Заради това съм недоволен от него, че не успя да ги публикува. Не разбирам защо, след като той е ръководител на Държавния департамент", посочи президентът.