През последните месеци от кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. десетки хиляди имейли на високопоставени представители на Демократическата партия са били хакнати от руски агенти и публикувани в интернет.

Според Хилари Клинтън това е била една от причините тя да загуби надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес.

От вчера се знае малко повече за начина, по който руснаците са действали срещу над 300 души от Демократическата партия на САЩ и предизборния екип на Клинтън. Това е бил един от елементите от руската намеса в изборите, която е включвала и операции по дезинформация в социалните мрежи, вече описани от Конгреса и от американското разузнаване.

Специалният прокурор в разследването на руската намеса в изборите Робърт Мълър вчера повдигна обвинения на 12 руски агенти. В документ от 29 страници той описва методите на действие на хакерските атаки, извършени от два екипа на руското военно разузнаване ГРУ от два адреса - 20, булевард "Комсомолски" в Москва и 22, улица "Киров" град Химки, Московска област.

На 19 март 2016 г. един от обвинените руснаци изпраща лъжливо съобщение на личния адрес в уеб пощата Джимейл на ръководителя на предизборната кампания на Клинтън Джон Подеста. То имитира съобщение от Гугъл за сигурността с цел злонамерено придобиване на информация (фишинг). Джон Подеста кликва на линка, който го препраща към фалшива страница на Гугъл, където той въвежда паролата си и по този начин неволно дава на ГРУ достъп до електронната си поща.

В продължение на няколко месеца хакерите се опитват по този начин да проникнат в тайните на екипа на Клинтън. Те създават фалшив акаунт на името на един от членовете на този екип и излъгват тридесетина негови колеги чрез връзка към екселски файл.

Нападнати са и други представители на демократите. Чрез служител на една от организациите им, който става жертва на фишинг, хакерите постепенно проникват в сървърите на ръководството на Демократическата партия и инсталират вреден софтуер (малуер) за шпионаж на 33 компютъра, с който получават скрийнкапове и данни за последователността на използване на клавишите. Те преравят харддисковете и в продължение на месеци крадат огромно количество данни.

През май 2016 г. партията осъзнава, че е жертва на кибератака и започва да предприема мерки. Вирусите обаче остават скрити до октомври.

Хакерите търпеливо изчакват подходящи моменти да разпространят откраднатите документи. Едва на 8 юни сайтът DCLeaks.com, създаден по заобиколен път за прикриване на самоличността им, е лансиран с публикуването на първа партида файлове.

Хакерите стоят и зад ника Guccifer 2.0, който се представя за румънец, извършил кибератаката срещу Демократическата партия.

И най-вече, те използват добре познатия сайт Уикилийкс, който в края на юни и началото на юли се свързва с Guccifer 2.0 и иска от него "всичко свързано с Хилари", насърчавайки го да прехвърли плячката си преди конгреса на Демократическата партия през юли. В крайна сметка Уикилийкс разпространява хиляди имейли три дни преди началото на конгреса, което предизвиква оставката на председателката на партията заради разкриването на някои вътрешнопартийни тайни.

В последния месец преди вота през ноември 2016 г. отново Уикилийкс разпространява 50 000 имейла на Джон Подеста.

След изборната си загуба Хилари Клинтън публично заявява, че е щяла да ги спечели, ако не са били две намеси: на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, който според нея ненужно е възобновил точно преди изборния ден отделното разследване на личния й сървър, който е ползвала докато е била държавен секретар (този сървър не е бил хакнат), и на руснаците.

"Бях поела към победата, докато писмото на Джим Коми от 28 октомври и руският Уикилийкс не породиха съмнения в главите на хората, които бяха склонни да ме подкрепят и в крайна сметка се уплашиха", каза тя през май 2017 г.

Клинтън изрази и убеждението си, че е имало контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия - нещо, което президентът републиканец винаги е отричал като измислица, и което не е установено при разследването.