Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън донесе вчера руска ушанка на церемонията по връчване на дипломите в Йейлския университет (щата Кънектикът), където произнесе напътствено слово пред завършилите студенти, предадоха световните медии. Така тя спази традицията на прославения университет (който е завършила), да се слагат необичайни шапки на тържеството по случай дипломирането.

"Аз също донесох шапка", каза тя, гледайки младите хора, нахлупили най-различни шапки. После извади черна кожена шапка със съветски символ - червена звезда със сърп и чук. От видеозапис се вижда, а, тя не слага шапката, а само я показва на залата.

"Ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях", пошегува се бившата първа дама на САЩ.

Така според Ей Би Си тя очевидно е намекнала за загубата си на президентските избори през 2016 г., а и за президента Доналд Тръмп, който бе неин главен съперник в битката за Белия дом. Тръмп и негови сътрудници вече цяла година са обект на разследване от специален прокурор за предполагаем сговор с представители на Русия с цел да бъде компрометирана съперничката му Хилари Клинтън, предаде БТА.

В словото си тя говори и своето поражение на изборите и каза, че и досега съжалява за допуснатите грешки в избирателната си кампания.

"Все още мисля, че анализът на онова, което се случи в една толкова странна и дива избирателна кампания в американската история, ще ни помогне да защитим нашата демокрация в бъдеще", посочи 70-годишната Клинтън.

Словото й като цяло бе посветено на трудностите, с които според нея сега се сблъскват Съединените щати. Тя заяви, че е обезпокоена от политическата поляризация в страната, но изрази увереност, че завършващите сега младежи са готови да се справят с това предизвикателство.

"Имаме работа с лидери, които безцеремонно подстрекават хората чрез своята ненавистническа риторика. Но въпреки това именно сега е настъпил моментът да преодолеем расовия, класовия и политическия разкол, колкото и сложно да е това", подчерта тя, цитирана от ТАСС и Асошиейтед прес.

АП припомня, че именно в Йейлския университет младата Хилари Клинтън е срещнала своя бъдещ съпруг и президент на САЩ Бил Клинтън.