ООН обяви план за създаване в следващите пет години на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност три милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на организацията (КОП27).

"Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на малките островни държави са заплашени петнадесет пъти повече от гибел, следствие от климатична катастрофа", предупреди той.

През март Гутериш обяви амбициозната цел в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне.

"Ранното предупреждение спасява животи и осигурява огромни икономически ползи. Достатъчно е да се издаде предупреждение за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, за да намалим с 30 процента последващите щети", смята Петери Талас - генерален секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана.

По данни на публикуван наскоро доклад на организацията и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития. По-малко от половината развиващите се страни и едва една трета от развиващите се островни държави разполагат със система за ранно предупреждение от различни видове застрашаващи събития.

За да постигнат поставените цели от ООН твърдят, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода - 2023-2027 г. - сума, която според организацията е нищожна на фона на предимствата.

Международната комисия по адаптирането изчислява, че ако 800 милиона долара бъдат вложени в подобен вид системи в развиващите се страни, ще се избегнат загуби в размер между 3 и 16 милиарда на година.

Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към глобалното затопляне ще бъде разпределена в четири сектора - по-добро определяне на рисковете от катастрофи, разполагане на системи за наблюдение и предупреждение, засилване на способностите за реакция на място и осигуряване на достъпна информация за всеки, който е застрашен от бедствия.

По време на форума френският президент Еманюел Макрон призова за забрана на експлоатацията на морското дъно

Снимка: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон призова за "забрана на всякаква експлоатация на морското дъно" по време на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в Египет, съобщи Франс прес.

"Океаните трябва отново да се превърнат в това, което бяха допреди няколко години - водна територия - това е нов предел за сътрудничество и междудържавни отношения", заяви той на срещата в Шарм ел Шейх.

По думите на Макрон Франция "работи по поетите ангажименти и подкрепя забраната на всякаква ескплоатация на морското дъно". "Аз приемам тази позиция и ще я представя на международната общност", увери той.

Още през юни френският президент се обяви за "законови разпоредби, които да сложат край на минната експлоатация на морското дъно и да забранят бъдещи действия, поставящи в опасност океанските екосистеми". Изказването си тогава Макрон направи на друга конференция на ООН, посветена на океаните.

Френски депутати от целия политически спектър призоваха в края на миналия месец страната да предприеме действия за налагане на най-малко десетгодишен мораториум върху минната експлоатация на морското дъно.

Депутатът и екоактивист Никола Тиери внесе днес в долната камара на френския парламент, Националното събрание, решение по темата, подкрепено от 168 народни представители. В него те настояват Международният орган за морското дъно, който заседава до 11 ноември в Ямайка, да приеме такава забрана.

Президентът Макрон обеща също да се създаде програма за опазване на "критични екосистеми - стари горски масиви, блата, влажни зони и мангрови гори".

"Трябва да спешно да дадем на тези екосистеми отделен статут и да предложим на държавите, на чиято територия те се намират, споразумения и финансова помощ, с които да им помогнем да ги опазят", каза още Макрон, споменавайки конкретно Габон, Колумбия и Филипините, които се присъединиха към тази инициатива на отделна среща днес в рамките на КОП27.

"В началото на следващата година ще се съберем отново в Либревил за срещата "One Forest Summit", на която ще приемем конкретен план за действие", добави Макрон. Срещата ще бъде организирана в сътрудничество с габонския президент Али Бонго.