Дългоочакваният доклад на службата на Европейския съюз за борба с измамите (ОЛАФ) относно предполагаемото участие на граничната агенция на ЕС Фронтекс в незаконното изтласкване на мигранти от Гърция към Турция стига до заключението, че служителите на Фронтекс са участвали в прикриването на подобни инциденти в нарушение на "основните права" на хората, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът на ОЛАФ от 120 страници беше публикуван вчера от базирания в Германия портал за свобода на информацията ФрагеДенЩаат (FragDenStaat) заедно със списание "Шпигел" и "Лайтхаус рипортс", съобщава БТА.

Висши ръководители на Фронтекс са извършили "сериозни нарушения и други нередности", като са прикривали инциденти, не са ги разследвали или не са действали правилно, се посочва в доклада.

"По този начин те са възпрепятствали способността на Фронтекс да изпълнява своите задължения, а именно да гарантира защитата и насърчаването на основните права", се казва в доклада.

Принудителното връщане на хора през международна граница без оценка на правата им да кандидатстват за убежище или други форми на закрила, нарушава както международното право, така и правото на ЕС.

Разследващите от OЛАФ проучиха информация от открити източници, медийни информации, но също така и документи от Фронтекс, Европейската комисия и разговори с 20 свидетели, за да разследват обвиненията за евентуално участие и/или прикриване на незаконни изтласквания и обвиненията в неправомерни действия или нередности.

Въз основа на събраните по време на разследването доказателства "OЛАФ заключава, че обвиненията са доказани", се казва в доклада.

По-рано тази година изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Лежери подаде оставка след доклада на ОЛАФ, който беше приключен през февруари, както и след многократни медийни разследвания, които обвиниха неговата институция в участие в отблъсквания на мигранти. Досега докладът не е бил оповестяван публично.

"Приветствам факта, че докладът на ОЛАФ най-накрая е публичен, както трябваше да бъде от самото начало", заяви депутатката от Европейския парламент Корнелия Ернст, която потвърди автентичността му. "Той още веднъж доказва черно на бяло това, което казваме от много години: Фронтекс е системно замесена в нарушения на правата на човека и тяхното прикриване по външните граници на ЕС", каза тя.

Досега и Гърция, и Фронтекс отричаха каквито и да било нарушения, но докладът на OЛАФ повдига въпроси дали Фронтекс ще продължи да работи в Гърция.