Европейската гранична агенция "Фронтекс" се включва в охраната на Ламанша от 1 декември, стана ясно след среща на отговорните за миграцията министри от няколко европейски държави.

Съвещанието в Кале на министрите от Франция, Германия, Нидерландия и Белгия бе свикано в отговор на трагичната гибел на 27 имигранти, които се удавиха в сряда при опит да достигнат британския бряг.

Срещата не бе "антианглийска" - ние желаем да работим с "нашите британски приятели", увери френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Преговори са необходими, но те трябва да са сериозни. Не можем да ставаме заложници на вътрешнополитически съображения на британското правителство, заяви Дарманен и прикани правителството на Борис Джонсън да вземе мерки, за да намали стимулите за нелегалните имигранти да рискуват живота си, за да достигнат до Острова.

Междувременно от следващата сряда самолет на "Фронтекс" ще се включи в наблюдението на френската брегова линия за своевременно пресичане на опитите за прекосяване на протока.