Двадесет и седемте държави членки дадоха зелена светлина за започване на интензивни преговори за Брекзит с Великобритания, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това стана по време на среща между главния преговарящ от ЕС Мишел Барние и постоянните представители на 27-те в ЕС.

Решението бе взето след днешния разговор на Барние с британския му колега Стивън Баркли. Барние окачестви срещата с Баркли като конструктивна, но призова за търпение. Досега повечето европейски лидери като че ли бяха по-склонни да отхвърлят новия план на премиера Борис Джонсън.

Обединеното кралство смята да напусне ЕС на 31 октомври. Срещата на европейските лидери следващата седмица се разглежда като последен шанс за постигане на споразумение преди тази дата.

Барние е казал на посланиците днес, че Великобритания е приела, че ако бъде заменен досега уговореният предпазен механизъм за ирландската граница (с новото британско предложение - виж по-долу), това няма да доведе до митническа граница между Република Ирландия, член на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

След "техническата си" дискусия с Баркли Барние каза на репортерите: "Бъдете търпеливи" и добави, цитиран от Би Би Си: "Брекзит е като изкачване на планина. Нуждаем се от бдителност, решителност и търпение."

Според европейски източници ЕС смята предложенията на Великобритания за достатъчни за започване на преговори за нова сделка, предаде ДПА.

Европейската комисия съобщи, че Лондон и Брюксел са се споразумели за ускоряване на преговорите през следващите дни.

Френският президент Еманюел Макрон намекна, че следващите няколко часа ще бъдат ключови за възможността за пробив. На въпрос на репортер от Ройтерс дали има "лъч надежда" за споразумение, Макрон отговори: "Нека изчакаме следващите няколко часа".

Стивън Баркли и Мишел Барние си стискат ръцете

Снимка: AP/БТА

По-рано днес председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че преговорите между Великобритания и ЕС за постигане на "приятелско споразумение" за развода са подновени и напредват въпреки огромните предизвикателства и наближаващия краен срок за Брекзит. Туск каза, че е получил "обещаващи сигнали" от ирландския премиер Лио Варадкар, че споразумение за напускането на Великобритания все още е възможно, поради което той е отложил срока за приключването на разговорите си с Лондон и те продължават.

Късно снощи след среща с Варадкар Борис Джонсън заяви, че има "пътека" към споразумение, което ще позволи да се избегне хаотичен и скъп Брекзит на 31 октомври. Ирландският премиер на свой ред каза, че срещата между двамата е била "много позитивна".

Главното препятствие към сделка остава режимът по единствената британска сухопътна граница с ЕС, разделяща Северна Ирландия от Република Ирландия.

Какъв е планът на Джонсън за границата

Предложението си британският премиер нарича "широка зона за приземяване" за нова сделка с ЕС. Какво се включва в него:

  • Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство в началото на 2021 г.,
  • но Северна Ирландия ще продължи да прилага законодателството на ЕС, свързано със селскостопански и други продукти, ако Събранието на еверна Ирландия в Белфаст одобри;
  • това споразумение би могло на теория да продължи безкрайно, но съгласието на политиците в Северна Ирландия трябва да се търси на всеки четири години;
  • митническите проверки на стоки, търгувани между Обединеното кралство и ЕС, ще бъдат "децентрализирани", като документите ще се подават по електронен път и ще се извършват само "много малък брой" физически проверки;
  • тези проверки трябва да се извършват далеч от самата граница, в бизнес помещения или в "други точки от веригата на доставки".

Какво предстои по-нататък

Остават по-малко от три седмици до крайния срок за Брекзит, но Борис Джонсън продължава да настоява Великобритания да напусне ЕС със или без сделка в края на месеца. Решението му се сблъсква с приетия от депутатите миналия месец закон, който задължава премиера да поиска отлагане на срока по член 50 от ЕС с 3 месеца - до края на януари 2020 г., ако евентуална сделка или напускане без сделка не е одобрено от парламента преди 19 октомври.

Ако бъде постигната нова сделка между ЕС и Великобритания, тя ще трябва да бъде одобрена от депутатите, както и от Европейския парламент.

Британските депутатите ще бъдат свикани за специално заседание в събота, 19 октомври, след срещата на върха на ЕС, и това ще е първото такова заседание от 1982 г., когато Камарата на общините беше свикана след нахлуването на Фолклендските острови, припомня Би Би Си.