Новият ирански президент Ебрахим Раиси положи клетва пред парламента. Раиси положи клетва на церемония, излъчвана по държавната телевизия, и вече официално е президент на Ислямската република - осмият след революцията през 1979 г.

"Ще се посветя на това да служа на народа, да браня честта на страната, ще работя за насърчаване на религията и на нравствеността и ще отстоявам истината и справедливостта", заяви в клетвата си Раиси.


Раиси официално бе утвърден за нов президент от духовния лидер и ръководител на Иран аятолах Али Хаменей на 3 август, а днес бе церемонията по полагането на клетва.

За днес е обявен почивен ден за служителите във всички правителствени учреждения. Затворени остават банките и фирмите.

Докато в Иран се готвиха за полагането на клетва от новия си президент, напрежението в региона продължава да расте, след като лидерът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция предупреди света, че Иран е готов "за всеки военен сценарий", съобщи ДПА.

Генерал Хосейн Салами предупреди Израел и Запада да не се опитват да сплашат Иран, допълва БТА.

"Тези, които ни заплашват, трябва да са наясно с опасните последици от тяхната реторика и по-добре да внимават какво казват", каза Салами днес.

Генерал Салами отправи това предупреждение след атака с дрон срещу британския танкер "Мърсър стрийт" в Персийския залив преди седмица. Иран беше обвинен от правителствата на САЩ, Великобритания и Израел за атаката, в която загинаха двама членове на екипажа, британец и румънец.

Иран отрича всякакво участие в нападението и окачестви като политическа провокация обвиненията, че е виновен за атаката. Външното министерство предупреди, че ако подобен "авантюризъм" застраши сигурността на страната, тя ще реагира по подходящ начин.

Основната неизвестна за наблюдателите на Иран е дали поемането на властта от по-консервативния Раиси ще окаже значително влияние върху опитите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., която имаше за цел да попречи на Иран да разработи ядрени оръжия в замяна на отмяна на икономическите санкции срещу страната.

Раиси е до голяма степен неизвестен на политическата сцена. Той е прекарал повече от три десетилетия като служител в съдебната система на Ислямската република, преди да бъде назначен за ръководител на съдебната власт през 2019 г.

Смята се, че по време на работата му като главен прокурор Раиси е отговорен за множество екзекуции на политически дисиденти, а през последните години той остро критикува умерената политическа позиция на досегашния президент Хасан Рохани, включително работата му по сключването на ядрената сделка.