Седем души загинаха, а 18, сред които 11-годишно дете, бяха ранени при нови руски ракетни удари срещу Харков. Това съобщи областният управител Олег Синегубов в канала си в Телеграм.

По думите му, снощи първо е поразено общежитие, което са обитавали хора с увреден слух. След атаката е избухнал и пожар.

"Най-ужасното е, че хората в сградата не можеха да чуят сирените за предупреждение, нито да извикат на спасителите изпод руините", добави Синегубов.

Пострадалите са настанени в болница, като един мъж е в тежко състояние. Спасителните екипи пък продължават работа, търсейки оцелели под руините.

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката. "Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора", написа той в "Телеграм". "Няма да простим, ще отмъстим", добави украинският лидер.

Кметът на Харков Игор Терехов добави, че след първоначалната атака срещу общежитието, рано тази сутрин - около 4.30 часа, по града са нанесени най-малко четири ракетни удара.

"След обстрела има много голям пожар в района на Холодногорск. Административна сграда е в пламъци. Според ръководството на Държавната служба за извънредни ситуации част от нея се е срутила", каза той.

Намиращ се на около 40 км от руската граница в североизточната част на Украйна, Харков често е мишена на удари на руската армия от началото на нахлуването в края на февруари. Войските на Москва обаче така и не успяха да превземат града. Стотици цивилни са били убити в Харковска област за това време, показват официални данни на украинските власти.