Методът "тайна квартира" е новият начин, който мигрантите в последно време използват за бягство от Турция към България и Европа.

По данни на Дирекцията по сигурността в пограничния град Одрин екипите разкрили група нелегални мигранти, които се укривали в едно жилище, откъдето идва названието.

При рутинна проверка около 4 часа сутринта полицейските екипи забелязали на улицата група хора в един от одринските квартали. Поискали да ги спрат за проверка на документите, но те започнали да бягат. Полицаите обаче успели да установят, че се укриват в едно жилище и ги арестували. Групата се състояла от 20 мигранти от Сирия, Афганистан и Мароко, които били без редовни документи.

Укривали се в един двустаен апартамент, който бил взет под наем, докато изчаквали удобен момент, за да преминат нелегално през турската граница към България или Гърция.

При разпита в полицията нелегалните признали, че се добрали по море до Измир, а оттам с микробус пристигнали в Одрин. Там се настанили в един апартамент, който преди това бил нает.

Одринската полиция е успяла да проследи маршрута на няколко такива групи. Те пристигали нощно време и се настанявали направо в съответното жилище/апартамент, който бил нает предварително. После, пак нощно време, поемали към границата.