Руски гражданин е заподозрян в нападение с нож над жена в Осло в четвъртък, 17 януари. Ръководителят на Норвежката служба за сигурност (PST) Бенедикте Бьорнланд каза по телевизия RNK днес, че атаката се разглежда като "възможен терористичен акт", предаде ТАСС.

"Задържаният е руски гражданин, който е пристигнал в Норвегия в четвъртък през Швеция", каза Бьорнланд и добави, че заподозреният сътрудничи на разследването. "То трябва да установи дали става дума за терористичен акт", изтъкна тя.

По информация от разузнаването задържаният е 20-годишен мъж, роден в Башкористан, вече е разпитан от полицията в Осло.

От правоохранителните органи съобщиха, че заподозреният е действал сам. Бьорнланд подчерта, че все още не е готова да прави изводи за евентуални връзки на руския гражданин с терористични групи. По време на разпита той обаче признал престъплението и сам е определил инцидента като терористичен акт. "Той каза, че е искал да извърши нападението и да убие няколко души", разкри Бьорнланд подробности от разпита.

На 17 януари, около 13:00 часа местно време, полицията е получила първите сведения за нападение срещу жена в супермаркет "Kiwi" в центъра на Осло. Жената е стояла на опашката на касата, когато нападател я намушква в гърба. След това се опитал да атакува касиера, но, променяйки намерението си, бяга от местопрестъплението. Пристигна полицейски патрул, който го арестува пред магазина. Пострадалата жена е в критично, но стабилно състояние, съобщава норвежката телеграфна агенция.

"Всичко показва, че жената е била случайна жертва", цитира агенцията представителя на полицията в Осло Руне Улсон. В петък разследването на случая беше прехвърлено от полицията на Норвежката служба за сигурност PST.

Руската дипломатическа мисия в Осло разполага с информация за самоличността на задържания руски гражданин, каза Тимур Чеканов, прессекретар на руското посолство в Норвегия.