Никарагуа поиска посланикът на Евросъюза Бетина Мушайт да напусне страната, съобщиха пред Ройтерс три дипломатически източника, след като властите са я обявили за "персона нон грата".

Мушайт била извикана във външното министерство, където била обявена за "нон грата", и била уведомена, че трябва да напусне Никарагуа, казаха източниците.

Мушайт повече не е добре дошла в Никарагуа, посочи единият от тях, пожелавайки анонимност.

Единият от източниците поясни, че от посланика на ЕС е било поискано да напусне Никарагуа вчера, но другите източници не посочиха конкретен срок за отпътуването ѝ.

Решението на правителството на президента Даниел Ортега е поредният опит за наказване на тези, които го критикуват, след репресиите през последните години срещу независимите медии и политическата опозиция, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Засега няма официален коментар от никарагуанска страна.

Решението Мушайт да бъде принудена да си тръгне от централноамериканската страна последва декларация на Евросъюза от миналата седмица, с която Брюксел излезе в ООН и в която Ортега беше призован "да възстанови демокрацията". В текста се апелираше и за освобождаване на политическите затворници и зачитане на правата на човека.

Мушайт "беше изгонена по вулгарен начин", написа в Туитър бившият посланик в Организацията на американските държави Артуро Макфилдс, който се оттегли от поста си през март.

През последните месеци имаше и други знакови отхвърляния на дипломати.

През юни правителството отказа да приеме акредитивните писма на Уго Родригес, който бе номиниран за посланик на САЩ в Никарагуа.

През февруари посланикът на Ватикана в Манагуа Валдемар Станислав Зомертаг беше обявен за персона нон грата и му бе наредено да напусне страната.

През 2018 г. срещу Ортега избухнаха национални протести, завършили с над 300 загинали, повечето от които - в резултат на полицейски действия.

На миналогодишните президентски избори основните политически съперници на Ортега бяха арестувани и беше предприета мащабна атака срещу инакомислието.

Ортега, 76-годишен бивш макрсистки бунтовник, участвал в свалянето на дясната диктатура в края на 70-те години, през 2007 г. се върна на власт, а през ноември миналата година получи четвърти мандат, на избори, които мнозина определиха като манипулирани.