Данните, изнесени от Джилани в неговото обръщение по случай 63-та годишнина от независимостта на Пакистан, са много по-високи от съобщената преди дни от ООН преценка за 14 милиона засегнати, предаде БНР.

Днес в пострадалите региони се очаква да пристигне генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Междувременно експерти от организацията разкритикуваха реакцията на международната общност спрямо бедствието.

Вече има най-малко един потвърден случай на холера, предизвикана от недостига на чиста питейна вода. Ръководителят на мисията на Червения кръст в Исламабад Паскал Кюта предупреди: "Ако не се справим бързо с този проблем, ще умрат стотици. Деца умират в момента, докато говорим, заради липсата на чиста питейна вода".

Според говорителя на Координационната служба по хуманитарните въпроси на ООН Маурицио Джулиано най-малко 36 000 души страдат от стомашни разстройства. Не казваме, че всички, които имат сериозни стомашни разстройства, са болни от холера, но холерата определено предизвиква голяма тревога и ние ще разширим действията си по отношение на тази болест, изтъкна той.