Лидер на еврейската общност беше нападнат вчера в австрийския град Грац, след като по-рано през седмицата имаше два инцидента, при които бяха причинени щети на синагогата, предаде ДПА.

Лидерът не е пострадал при нападението, защото се е намирал в автомобила си, се казва в изявлението на полицията.

Според говорител на еврейската общност, неизвестен мъж е нападнал Ели Розен с парче дърво.

В петък бяха повредени няколко прозорци на синагогата във втория по големина австрийски град. Във вторник по сградата на синагогата и по общностен център наблизо бяха изписани лозунги в подкрепа на палестинската кауза.

Нападателят, който побягнал след атаката, прилича на мъжа, заснет от охранителна камера при двата предишни инцидента, добави говорителят на еврейската общност. Полицията заяви, че връзката с предишните инциденти "изглежда очевидна".

Институциите, представляващи австрийските евреи, ще поискат засилена полицейска защита след инцидента, съобщава Франс прес.

Водещи австрийски политици обещаха подкрепа на еврейската общност в Грац, след като неин лидер беше нападнат, предаде ДПА.

Ели Розен, лидер на еврейската общност в града, каза пред австрийската информационна агенция АПА, че пред синагогата видял мъж, който носел камък и дървена тояга. Когато го приближил, мъжът го нападнал с тоягата, но Розен успял да се скрие в колата си, при което мъжът ударил автомобила.

"Ще направим всичко възможно, за да изправим бързо извършителя пред правосъдието и да гарантираме сигурността на еврейската общност в Австрия", заяви канцлерът Себастиан Курц в изявление в Туитър, допълвайки, че е шокиран от инцидентите.

Вътрешният министър Карл Нехамер нареди засилено полицейско наблюдение на всички еврейски институции в страната в отговор на инцидентите.

Президентът Александър ван дер Белен изрази в Туитър солидарността си с австрийските евреи.

"Омразата към евреите и антисемитизмът нямат място в нашето общество", подчерта той.