Над хиляда жители на Хонконг днес взеха участие в протестно шествие в граничния град Шъун Шуй като част от продемократичните си искания към правителството, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Градът граничи с Шънчжън в континентален Китай.

Демонстрантите изразиха гнева си срещу т.нар. паралелни търговци от Китай, които купуват огромни количества стоки от безмитната зона в Хонконг и ги продават в континенталната част с цел печалба.

Дребните търговци от континентален Китай отдавна са източник на недоволство сред част от жителите на Хонконг, които са на мнение, че тези търговци повишават инфлацията, избягват данъци, променят идентичността на града и предизвикват скок на цените на имотите.

Някои протестиращи, облечени в черно, държаха надписи ТОРС (от англ. SARS - Тежък остър респираторен синдром) с препратка към мистериозното инфекциозно заболяване, което може да е внесено в Хонконг от централния китайски град Ухан. Там са заразени най-малко 44 души, посочва АП.

Избухването на болестта съживи спомените за епидемията от ТОРС през 2002-2003 година, която започна в Южен Китай и отне живота на над 700 души.

Миналия месец около 100 жители на Хонконг протестираха в търговски център в Шъун Шуй, настоявайки търговците от континенталната част да напуснат територията.

Полуавтономният китайски град е сцена на антиправителствени демонстрации вече над шест месеца.