Протестиращите в Хонконг образуваха гигантски живи вериги и организираха шествия в търговски центрове броени часове преди настъпването на Новата година с призив към хората да не се отказват и да се борят за демокрация и през 2020 г., предаде Ройтерс и БТА.

Полицията беше мобилизирана за потушаване на евентуални безредици, а прочутата новогодишна заря в мегаполиса за първи път бе отменена от съображения за сигурност. Светлинно шоу, наречено "Симфония от светлини", е планирано да я замени. То включва прожекции върху най-високите небостъргачи на града след отброяването на последните минути преди настъпването на Новата година.

С настъпването на новогодишната нощ хиляди протестиращи с маски, много от които облечени в черно, образуваха живи вериги по тротоарите на няколко района на Хонконг. На "Нейтън роуд", важна пътна артерия на полуостров Коулун, живата верига от протестиращи се разгърна по протежението на няколко километра, като демонстрантите светеха с мобилните си телефони, под одобрителните звуци на клаксоните на преминаващите автомобили и автобуси. Те бяха снимани от туристите. Някои протестиращи носеха плакати с надпис:"Да продължим да се борим заедно през 2020 г."

Десетки протестиращи положиха също така цветя в близост до метростанцията "Принц Едуард", която стана сцена на едни от най-острите сблъсъци с полицията това лято, отбелязва Ройтерс.