Руските зрители ще могат да видят как американски войници спасяват руския президент в холивудския филм "Унищожителят" ("Hunter Killer"), чието разпространение в страната първоначално бе забранено, но в края на краищата беше разрешено от днес, оповестиха дистрибуторите му, цитирани от Франс прес и БТА.

Блокбастърът бе изтеглен в последния момент от програмата за разпространение, като министерството на културата на Русия поясни, че не е получило в предвидения срок копие на филма с необходимото качество. Специалисти във филмовия сектор обаче предположиха, че решението е свързано със сюжета на филма.

"Трилърът "Унищожителят" с Джерард Бътлър в главната роля и носителят на Оскар Гари Олдман в една от второстепенните роли излиза по екраните в Русия - отбелязаха дистрибуторите. - Получихме разрешение и от днес филмът може да бъде гледан в киносалоните в страната."

Филмът е адаптиран по книгата на Джон Уолъс и Дон Кийт от 2012 г.

В дълбините на Северния ледовит океан капитан Джо Глас (Джерард Бътлър) издирва изпаднала в беда американска подводница, когато попада на информация, че руският военен министър и приближените до него военни подготвят мащабен заговор за промяна на целия съществуващ световен ред. Те опитват да извършат преврат срещу действащия руски президент, когото затварят във военноморска база.

Джерард Бътлър се готви за снимките като капитан Глас

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Залагайки на карта живота на екипажа и съдбата на страната си, капитан Глас и изпратената в руската база елитна група от четирима военноморски тюлени спасяват отвлечения руски президент и успяват да се измъкнат през вражески води, за да спре избухването на Трета световна война, пише kino.dir.bg.

Джерард Бътлър на подготовка за филма във военноморска база във Великобритания

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ключов момент във филма, е, че метежниците атакуват със саботаж руска подводница, като я взривяват. Оцеляват обаче трима - сред тях капитанът (в изпълнение на покойния шведски актьор Микаел Никвист). Екипът на кап. Глас ги спасява и именно руският капитан помага на американската подводница да премине през минното поле на руската база, да прибере американските тюлени, спасили руския президент, и да напусне след това вражеските води.

Снимките на филма са осъществени в България и Великобритания през лятото на 2016 г. Вече втора седмица "Унищожителят" върви по българските екрани.