Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че предотвратяването и възпирането на разпространението на новия коронавирус си остава комплексна и неотменима задача, предаде Ройтерс. 132 души са починали от новия вирус, а близо 6000 са се заразили, по последни данни на китайските власти.

Същевременно стотици хиляди хора в Южна Корея, Малайзия и Франция се подписаха под онлайн петиции за забрана на китайски пътници да влизат в техните страни, предаде ДПА.

В Южна Корея под петицията са се подписали 578 000 души. Тя беше качена в сайта на президентството миналата седмица и в нея се призовава за временна забрана на достъпа на китайци до страната, за да се попречи на разпространението на коронавируса. Южна Корея планира да евакуира 700 свои граждани от китайския град Ухан.

В Малайзия под сходна петиция са се подписали 400 000 души. В документа китайците са набедени, че водят нехигиеничен начин на живот, който е предизвикал разпространението на болестта. Малайзия регистрира 7 случаи на зараза с коронавируса.

Не се съобщава колко души са се подписали под сходна петиция във Франция, но жители от азиатско потекло се оплакват от дискриминация, откакто избухна епидемията. Франция миналата седмица стана първата европейска страна, в която бяха регистрирани случаи на зараза с новия коронавирус.

Днес стана ясно, че британците, които са евакуирани от Ухан, ще останат 14 дни в изолация като предпазна мярка, предадоха световните агенции, като се позоваха на британското правителство.

В САЩ пък самолет, евакуирал 201 американски граждани от Ухан, получи разрешение да продължи към крайната си дестинация - Южна Калифория, след като преди това пътниците бяха подложени на медицински тестове в Анкоридж в Аляска, където машината спря за презареждане, предаде Асошиейтед прес. Самолетът сега ще кацне във военновъздушната база Марч в Ривърсайд в Калифорния вместо на международното летище в Онтарио, както беше по разписание. До момента на кацането пътниците ще бъдат подлагани на още изследвания.

Италия подготвя полет за евакуиране на своите граждани от Ухан, предаде Ройтерс, като се позова на италианското външно министерство. Представител на ведомството каза, че има около 50 италианци в Ухан, които са изолирани там в опит да се предотврати разпространението на вируса.

Германия в скоро време ще започне евакуацията на своите граждани от Ухан, допълва Ройтерс. Очаква се те да бъдат превозени от Ухан до Франкфурт, след като властите на провинция Хесен дадат съгласие за това, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Планира се завърналите се да бъдат поставени под карантина.

Днес Обединените арабски емирства потвърдиха първи случаи на зараза с новия вирус, предаде АП. Лекарите полагат грижи за четири души от едно и също китайско семейство, които са пристигнали от Ухан.

Кувейт днес призова гражданите си да не пътува до китайския град Шанхай заради коронавируса, предаде Ройтерс.

В Австралия китайският национален отбор по футбол доброволно се съгласи да бъде поставен под карантина в хотел в град Бризбейн, тъй като е транзитирал през Ухан, предаде Франс прес. Отборът е в Австралия за квалификационна елиминация за Олимпийските игри.

Компанията ИКЕА обяви, че затваря половината от 30-те си магазина в Китай, за да избегне разпространението на вируса, предаде Ройтерс.

В Русия президентът Владимир Путин обсъди на специално съвещания ситуацията с новия коронавирус и мерките за предотвратяване на неговото проникване в страната, предаде ТАСС. На срещата вицепремиерът Татяна Голикова каза, че засега случаи на зараза в Русия няма, но риск от проникване има. Под наблюдение са били 139 души, но у нито един от тях не е бил открит новият коронавирус. Путин пък поръча да се сведат до минимум човешките загуби от разпространението на пневмонията, предизвиквана от новия коронавирус.