Германската канцлерка Ангела Меркел изключи възможността за възстановяване на формата Г-8 на водещите индустриални държави, от който Русия беше отстранена, след като анексира Крим, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Меркел каза по време на своята първа сесия за отговаряне на въпроси на депутати в германския парламент - процедура, въведена от създадената през март управляваща коалиция - че изключването на Русия е било неизбежно.

По думите й засега е невъзможно Русия да се присъедини отново към Г-7.

Новата процедура беше договорена от управляващата коалиция и предвижда Меркел да отговаря на депутатски въпроси три пъти в годината, припомня БТА. Досега в Германия нямаше практика ръководителят на германското правителство да взаимодейства пряко с парламентаристите на подобни сесии.

Канцлерката беше попитана от депутат от партия "Алтернатива за Германия" дали изключването на Русия от Г-8 е било правилно и дали е добре да се възстанови този формат.

Тя отбеляза, че страните, които влизат в Г-7, се придържат към общи ценности, включително спазването на международното право. Според нея анексирането на Крим от Русия е било "крещящо нарушение" на международното право.

Меркел обаче се застъпи за поддържане на диалог с Русия, включително от гледна точка на съществуващите разногласия.

"Има постоянни контакти, има контакти във формата Г-20. Трябва да разговаряме помежду си и ние правим това", каза Меркел.

Германската канцлерка заяви, че очаква "трудни обсъждания" на срещата на върха на Г-7 в Канада по-късно тази седмица.

Меркел обеща да положи усилия, за да гарантира, че комюникето от форума няма да падне под договореностите от лидерските срещи на Г-7 и Г-20 миналата година.

Тя отбеляза, че междувременно САЩ са се изтеглили от Парижкото споразумение за климата и иранската ядрена сделка, а също така налагат мита върху вноса на алуминий и стомана от свои съюзници. По думите й това свидетелства за "сериозни проблеми с многостранните споразумения".

Депутатът от "Алтернатива за Германия" Готфрид Кюрио обвини Меркел, че без необходимост е наводнила Германия с мигранти през 2015 г. с политиката си на отворени врати. Той изрази мнение, че тя е причинила "най-тежката вреда" на страната, която й е струвала "стотици милиарди". Депутатът изтъкна, че служителите на федералната служба за бежанците са били доведени до състояние на "марионетки на една пропускателна култура".

"Кога ще подадете оставка?", попита Кюрио.

Меркел защити решението си, казвайки, че "изключителната хуманитарна ситуация" е била посрещната с голяма отговорност от Германия. През 2015-2016 г. в страната пристигнаха над 1 милион мигранти от конфликтни зони в Близкия изток и Африка.