Премиера в Бундестага: депутатите задават въпроси на канцлерката без предварителен сценарий. Досега нито един германски правителствен ръководител не се е подлагал на тази процедура. Днес Меркел го направи, изпълнявайки една от клаузите на коалиционния договор със социалдемократите.

Канцлерката започна с встъпление, посветено на срещата на Г-7, която започва в края на седмицата. Меркел не е сигурна дали седемте лидери на най-големите индустриални страни в света изобщо ще успеят да подпишат съвместна декларация в края на срещата си в Канада. Проблем са най-вече разногласията със САЩ по въпроса за наказателните мита, по климатичната политика и ядреното споразумение с Иран, от което президентът Тръмп се отказа.

Политиката към Русия

Според процедурата, първите въпроси зададоха депутати от най-голямата опозиционна партия "Алтернатива за Германия". Те обвиниха Меркел, че следва някакъв "деструктивен германски курс" спрямо Русия и се държи като послушник на САЩ. Канцлерката отговори, че е готова да разговаря с Русия, независимо от различията. В момента обаче не било възможно Русия да се върне в групата на седемте най-големи икономически държави, която преди беше Г-8. Според думите на Меркел, на тези срещи участват държави, които уважават международното право, а след анексирането на Крим Русия няма как да бъде поканена.

По-нататък, в нещо като свободна правителствена декларация, Меркел подчерта колко е важно опазването на климата, но не взе окончателна позиция по идеята за въвеждане на данък върху пластмасовите отпадъци. Според нея, за целта било необходимо глобално споразумение. Тепърва трябва да се съгласуват и действията по още една идея: преоборудването на дизеловите автомобили, каза още тя. И уточни, че нейното правителство иска да избегне налагането на мащабни забрани за движението на дизелови автомобили.

И още теми в телеграфен стил:

Да, правителството работи по закон за миграцията.

Не, предложенията за реформи в еврозоната няма да подкопаят Европейския (финансов) стабилизационен фонд.

Да, германското правителство смята, че положението в Афганистан позволява в тази страна да бъдат връщани нейни граждани, на които е било отказано политическо убежище.

Депутатите ѝ зададоха и други актуални въпроси. За жилищната криза в страната канцлерката каза, че се планира изграждането на 1,5 милиона нови жилища на достъпни наемни цени. А по повод дигитализирането на трудовите процеси тя очаква бурни промени, на които трябва да се реагира адекватно.

Бежанците и кризата в BAMF

Централна тема обаче се оказаха бежанците в Германия, както и дейността на Агенцията за миграцията и бежанците (BAMF). Канцлерката игнорира призивите на депутати от "Алтернатива за Германия" да подаде оставка и многократно защити своята политика по отношение на бежанците. В онази "извънредна хуманитарна ситуация през 2015 година" Германия действала с високо чувство за отговорност, приемайки бежанци. Меркел припомни, че Европейският съд потвърди законосъобразността на тогавашните решения, но призна, че оттогава насам правителството е променило доста неща в политиката за даване на убежище, както и по отношение на бежанците. А и продължава да го прави.

Ангела Меркел благодари на мнозинството служители в BAMF за големите им усилия в тези тежки времена и похвали работата на предишния шеф на организацията Франк-Юрген Вайзе. Канцлерката не премълча обаче проблема в Бремен, където наскоро беше установено, че в периода 2013 - 2016 година BAMF е дала без основание политическо убежище на около 1200 души.

Стана дума и за стопилото се присъствие на жени в парламентарната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага. "Изрично искам да кажа колко много съжалявам, че делът на жените в нашата фракция спадна. Смятам, че и мъжете съжаляват", каза канцлерката.

След 60 минути въпроси и отговори председателят на Бундестага Волфганг Шойбле съобщи, че предвиденото време е изтекло. Ангела Меркел сякаш дори се изненада, но завърши с шега: "Колкото и да е тъжно, това беше за днес. Но аз пак ще дойда."

Материалът е публикуван тук