Германският канцлер Ангела Меркел изрази недоволство, че в страната има проблем с антисемитизма, предаде ДПА.

"За съжаление, в Германия има доста антисемитизъм", каза Меркел в своето седмично видеообръщение към нацията. Тя отбеляза, че "нито една еврейска институция не може да съществува (в Германия), без да бъде охранявана, и имаме многообразни форми на антисемитизъм, с които се борим еднакво".

Като пример за усилията на правителството по въпроса канцлерът изтъкна, че създаването на нов пост тази година - този на комисаря за антисемитизма - е подобрило живота на евреите в Германия.

"Като наследство от историята си, от скъсването с цивилизацията, което представлява Шоа, ние като германци имаме особена отговорност към отношенията с Израел", каза Меркел.

Германският канцлер използва думата на иврит за Холокоста, отбелязва ДПА. В сряда Меркел отива в Израел с няколко министри.

Според официалните данни броят на антисемитските престъпления в Германия е нараснал с над 10 процента през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата, отбелязва. Огромната част от тези престъпления се приписват на десни екстремисти, отбелязва ДПА.

В седмичното си видеообръщение Меркел повтори подкрепата на Германия за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави.