Нарасналият брой на новозаразените с коронавирус в Германия накара канцлерa Ангела Меркел да отправи призив към сънародниците си да намалят социалните контакти и да се въздържат максимално от пътувания, предаде Ройтерс.

"Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във Вашето населено място", каза Меркел.

Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото, преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

"Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има. Трябва да направим всичко възможно, за да попречим на този вирус да се разпространява безконтролно. Всеки ден е от значение", подчерта канцлерът. 

Досега Германия премина относително добре през пандемията, защото хората се държат заедно и спазваха правилата, благодарение на съобразителността и разумното отношение. Това е най-ефективното средство в момента срещу пандемията и сега е нужно както никога по-рано, подчерта канцлерът. Относително спокойното лято отмина и предстоят трудни месеци. Какво ще се случва през зимата, ще бъде решено през следващите дни и месеци. 

По-рано тази седмица лидерите на германските провинции не успяха да постигнат консенсус по силни антикоронавирусни мерки. А съдилища в няколко провинции отмениха забраната за пребиваване в хотели на пътници от зони с висока степен на разпространение на заразата.

По данни на института "Роберт Кох", за трети пореден ден Германия регистрира рекордният брой от 7 830 нови инфекции. Това е с около 500 повече от вчера и е най-голямата бройка от началото на пандемията.