Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в послание, прочетено днес на възпоменанието на жертвите на геноцида в Сребреница, изрази най-дълбоко уважение към загиналите и съболезнования на техните семейства и близки, в качеството си на вицепремиер и министър, но и като представител на българския народ, предаде агенция ФЕНА, на която се позова БТА.

"Преди 28 години в Сребреница се случи едно от най-тежките престъпления в Европа след ужасите на Втората световна война. Днес сме тук, за да отдадем почит на онези, които вече ги няма, и да се присъединим към гласовете, които казват "помнете", се казва в посланието.

Габриел посочи, че войната на Балканите никога не е трябвало да се случва, геноцидът в Сребреница никога не е трябвало да се случва, както и никога и никъде по света не трябва да има военни жестокости и престъпления.

Историята се повтаря и точно затова никога няма да забравим Сребреница като събирателен образ и предупреждение към човечеството, каза Мария Габриел.

"Редовното използване на реторика на разделението, внушаването на страх, недоверие и омраза, опитите да се отрече случилото се тук представляват основна пречка за следвоенното изграждане на доверие, взаимно уважение, разбирателство и истинско помирение в Босна и Херцеговина", каза българският външен министър.

Мария Габриел подчерта, че все още вярва в способностите на Босна и Херцеговина гражданите да живеят и напредват заедно и да намерят смелостта да възстановят мостовете между общностите.