Хиляди хора участваха в шествие днес в горите в Източна Босна в памет на жертвите на клането в Сребреница през 1995 година, което е единственият признат геноцид в Европа след Втората световна война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шествието следва маршрута, изминат от босненските мъже и момчета мюсюлмани, когато те се опитвали да избягат от Сребреница, след като градът бе превзет от босненските сръбски сили в последните дни на междуетническата война в страната през 90-те години.

"Дойдох тук с двамата си синове и още 50 души от моя роден град, за да отдам почит на жертвите, да си спомним тяхното отчаяно положение", каза Адемир Месич от северозападния босненски град Босанска Крупа.

"В някои моменти, на някои места, покрай които минавахме, усещах как кожата ми настръхва", каза Мирче Малич от североизточния град Тузла.

През юли 1995 г. босненските сръбски войници отделят най-малко 8000 босненски мъже мюсюлмани от съпругите им, от майките и сестрите им, и преследват ги и ги избиват в горите около Сребреница.

Телата на жертвите са погребани в множество масови гробове в опит да бъдат скрият доказателствата за престъплението.

БТА/AP

Новоидентифицираните жертви всяка година се погребват отново в обширно мемориално гробище извън Сребреница на 11 юли, когато се отбелязва годишнината от деня, в който започва масовото избиване през 1995 г.

Досега са намерени и погребани тленните останки на повече от 6600 души. Останките на още 50 жертви, открити наскоро в масови гробове и идентифицирани чрез ДНК анализ, ще бъдат погребани там в понеделник. Вчера множество хора изпълниха главната улица на Сараево, докато огромен камион превозваше ковчезите на път за Сребреница. Камионът спря пред сградата на президентството на Босна и хората поставиха цветя по него.

БТА/AP

Войната в Босна, избухнала при разпадането на Югославия, отприщи националистически страсти и териториални амбиции, които настроиха босненските сърби срещу другите две основни етнически групи в страната - хървати и босненски мюсюлмани.

Клането в Сребреница е обявено за геноцид от международни и национални съдилища, но сръбските лидери в Босна и съседна Сърбия продължават да го омаловажават или дори отричат ​​въпреки неопровержимите доказателства за случилото се, отбелязва Асошиейтед прес.

БТА/AP