Кметът на община Буяновац в населената предимно с албанци Южна Сърбия Йонуз Муслиу заяви, че официална Тирана има неговата пълна подкрепа за "обединението на Албания и Косово", ако не бъдат приети в Европейския съюз, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Муслиу обаче подчерта, че един съюз на Албания и Косово без Прешевската долина (общините Медведжа, Прешево и Буяновац) е "безсмислено".

"Сега е ключовият момент Албания и Косово да покажат на Сърбия, че долината е част от Албания, която не трябва да се пипа", каза Муслиу за агенция Прешева Йон.

Той добави, че косовският президент Хашим Тачи и албанският премиер Еди Рама имат моралното задължение да включат в това "сливане" и тази област, която нарече Източно Косово, в противен случай ще извършат "национално предателство".

Муслиу заяви, че Медведжа, Буяновац и Прешево са част от Косово, от което са били "насилствено отделени".

"Без Ниш това няма да бъде Велика Албания и Сърбия дори трябва да ни бъде благодарна, че албанците искат обединение само на Албания, Косово и Прешевската долина", каза кметът на Буяновац.

Албанският премиер Еди Рама каза в интервю във вторник, че ако европейската перспектива на страните от Западните Балкани продължи да избледнява, не е изключено обединение на Косово и Албания.

Косовският президент Хашим Тачи от своя страна заяви вчера, че ако Европейският съюз затвори вратите си за Косово, "всички албанци от региона ще живеят в една обща държава".