Германската авиокомпания "Луфтханза" съобщи в петък, че проверява едно от подразделенията си, след като един от официалните правителствени самолети показа неизправност скоро след излитане и бе принуден да се върне обратно на летището, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорител на "Луфтханза" каза, че компанията приема инцидента много сериозно и че ще направи пълна проверка на поддръжката на самолета от подразделението "Луфтханза+ бомбардиер ейвиейшън сървисис (Lufthansa Bombardier Aviation Services).

След инцидента по-рано този месец германското правителство призна, че летателният апарат едва се е разминал с катастрофа след появата на неизправност скоро след излитане от берлинското летище Шьонефелд.

Флотата от 14 до известна степен стари самолети, които се използват от членове на правителството и президента, бе сполетяна от поредица злополуки при пътувания в чужбина, отбелязва ДПА. В края на февруари външният министър Хайко Маас бе блокиран в Мали. През януари президентът Франк-Валтер Щайнмайер имаше проблеми със самолета в Етиопия, а след него, също в Африка, проблем имаше и министърът на развитието Герд Мюлер.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен поръча през февруари три нови самолета за дълги разстояния за официални лица.