Германски правителствен самолет без пътници блокира писта след твърдо кацане на едно от берлинските летища, принуждавайки управата да отклонява пристигащите самолети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Германската военна авиация, която обслужва правителствения въздушен флот, съобщи, че самолетът Бомбардие Глобал 5000 се е приземил днес на летище Шьонефелд, след като се върнал заради неизправност, и двете му крила са допрели пистата. Авиацията уточни, че екипажът е подложен на медицински преглед.

Управата на летището съобщи в Туитър, че полетите до Шьонефелд се пренасочват.

Инцидентът става в натоварения период около Великденските празници.

Шьонефелд е едното от двете берлински летища от епохата на Студената война. В момента край германската столица се строи ново летище, което се очаква да заработи догодина.

В края на миналата година германският правителствен самолет, с който канцлерът Ангела Меркел излетя за срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, претърпя авария. Един час след като излетя от Берлин и се намираше над Холандия, правителственият Еърбъс А-340 "Конрад Аденауер" направи обратен завой и кацна в Кьолн поради технически проблем.

Тогава Меркел нарече инцидента "сериозна повреда".

След него изданието "Райнише пост" подчерта, че подобна неизправност е безпрецедентна. Въпреки че самолетът се намирал недалеч от Амстердам, той трябвало да се върне до Кьолн, защото поради възникналия проблем пистата за приземяване на летището в Амстердам можело да се окаже недостатъчно дълга. Освен това имало опасения, че механизмът за спускане на колесника на правителствения самолет може да на сработи.

Списание "Шпигел" пък съобщи, че цялата комуникационна система на самолета била излязла от строя, което довело до сериозната извънредна ситуация. Екипажът бил принуден да използва бордния сателитен телефон, за да планира приземяването.

На 8 януари тази година пък беше съобщено за срив на клапан в десния двигател, в резултат на което Герд Мюлер, министърът на икономическото сътрудничество на Германия, трябваше да прекъсне пътуване до Африка. След това той се премести в "Бомбардиер Глобал 5000". 

На 30 януари пък самолетът на германското правителство кацна извънредно в Етиопия и така германският президент Франк-Валтер Щайнмайер не може да лети за Берлин. В резултат на това той и цялата делегация от 55 души бяха принудени да останат в хотела. Проблемите на машината Еърбъс A340, наречен на името на първия федерален президент на Германия Теодор Хойс, са произлезли от системата за подаване на сгъстен въздух, съобщиха тогава експерти.