Изтекли документи разкриват как най-богатата жена в Африка е направила състояние чрез експлоатация на собствената си държава и корупция.

Изабел душ Сантуш получи достъп до изгодни поземлени сделки, сделки с нефт, диаманти и телекомуникации, когато баща й беше президент на Ангола - тази южноафриканска страна, богата на природни ресурси.

Документите показват как Изабел душ Сантуш и съпругът й са получили разрешение да купуват ценни държавни активи в серия от подозрителни сделки.

Душ Сантуш отрича, като твърди, че обвиненията срещу нея са напълно фалшиви и че правителството на Ангола осъществява политически мотивиран лов на вещици.

Дъщерята на бившия президент е направила Великобритания свой дом и притежава скъпи имоти в централен Лондон. Тя вече е обект на криминално разследване от властите в Ангола за корупция и нейните активи в страната са запорирани.

Би Би Си (BBC) съобщава, че е получила достъп до повече от 700 000 изтекли документи за бизнес империята на милиардерката. Повечето  от тях са споделени с Международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ). В конкретното разследване са се включили 37 медийни организации, включително португалският "Еспресо" и британският "Гардиън".

Документите показват как Изабел Душ Сантуш експлоатира страната си за сметка на обикновените анголанци, казва Ендрю Файнщайн, ръководител на "Каръпшън Уотч" (Corruption Watch).

"Всеки път, когато се появява на корицата на някое лъскаво списание някъде по света, всеки път, когато е домакин на някое от бляскавите си партита в южната част на Франция, тя прави това, като стъпква стремежите на гражданите на Ангола", коментира той.

Изабел Душ Сантуш ба кинофестивала в Кан, 14 май 2018 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

ICIJ нарече документите "Луанда лийкс".

Петролната връзка

Една от най-подозрителните сделки беше сключена от Лондон чрез британския филиал на анголската държавна петролна компания "Сонангол" (Sonangol).

Изабел Душ Сантуш беше натоварен с отговорността да се бори срещу "Сонангол" през 2016 г., благодарение на президентски указ от баща си Хосе Едуарду душ Сантош, който държеше здраво страната си в продължение на 38 години, през които бе на власт.

Но когато се оттегли като президент през септември 2017 г., позицията на дъщеря му беше застрашена, въпреки че избраният от президента наследник идва от същата партия. Изабел Душ Сантуш беше уволнена два месеца по-късно.

Много анголци са били изненадани от начина, по който президентът Жоао Лоренсо продължи да следва бизнес интересите на семейството на своя предшественик.

Изтеклите документи показват, че докато напуска "Сонангол" Изабел Душ Сантуш одобрява подозрителни плащания на 58 милиона долара на консултантска компания в Дубай, наречена "Матър Бизнес Солюшънс" (Matter Business Solutions).

Тя се оправда с твърдението, че няма никакъв финансов интерес от "Матър", но изтеглените документи разкриват, че тя е управлявана от нейния  мениджър и е собственост на приятел. "Матър" изпраща повече от 50 фактури на "Сонангол" в Лондон в деня, в който е уволнена.

Изглежда, че Душ Сантуш е одобрила плащанията към компанията на своя приятел, след като е уволнена.

Адвокатите на "Матър" твърдят, че парите са внесени за подпомагане на преструктурирането на петролната индустрия в Ангола и че фактурите са за работа, която вече е била извършена от други консултантски компании, които е наела.

Диамантената връзка

Подобна е историята и в диамантената индустрия, пише Би Би Си.

Съпругът на Душ Сантуш - Синдика Доколо, подписа през 2012 г. едностранно споразумение с анголската държавна компания за диаманти "Содиам" (Sodiam). Създали дружество (което трябвало да бъде 50 на 50) в сделка за закупуване на дял в швейцарската компания за луксозни ювелирни изделия "Де Грисогоно" (De Grisogono).

Изабел душ Сантуш позира със съпруга си Синдика Доколо на икономическия форум на Блумбърг в Ню Йорк, 26 септември 2018 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Но сделката била финансирана от държавната компания. Документите показват, че 18 месеца след сделката "Содиам" е вложила 79 млн. долара в партньорството, докато Доколо е инвестирал само 4 милиона долара. "Содиам" също така му дали бонус в размер на 5 милиона евро за посредничество по сделката, така че той не ее трябвало да използва нито един долар собствени пари.