Най-добрият начин Молдова да бъде защитена от нападение на Русия е да бъде защитавана Украйна, каза днес британският външен министър Джеймс Клевърли, въпреки че не се ангажира с преки доставки на оръжие за Кишинев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът се изказа по време на визита в Молдова, където обяви британска помощ на стойност 10 млн. британски лири (12 млн. долара) за икономически и административни реформи, включително за енергийния сектор на Молдова.

От началото на руската инвазия в Украйна преди една година прозападното правителство на Молдова и неговите съюзници се опасяват, че страната може да бъде въвлечена в конфликта. Държавата с население 2,5 милиона жители граничи с Украйна, а руски миротворци са разположени в нейния проруски сепаратистки район - Приднестровието.

Попитан от журналисти дали Лондон планира военна помощ за Молдова, Клевърли каза: "Твърдо вярваме, че един от най-добрите начини да бъде защитена Молдова от физическо нападение е да помагаме на украинците да се защитават от Русия".

"Малко хора са по-запознати със задкулисните тактики на руския саботаж в Молдова и Грузия. Обединеното кралство няма да седи безучастно, докато Москва грубо подкопава тяхната демокрация, суверенитет и териториална цялост", заяви ръководителят на Министерството на външните работи.

"Обединеното кралство засилва финансовата подкрепа за Молдова и Грузия, тъй като те са изправени пред дестабилизацията, причинена от незаконното нахлуване на Путин в Украйна", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Великобритания.

Протестите в Молдова продължават от миналото лято, като организаторите ги определят като строго антиправителствени, но мнозина ги смятат за откровено проруски.

Спонсорът на протестите, олигархът Илан Шор, който се укрива в чужбина, преди това е бил свързван с руския елит, представляващ интересите на Кремъл, пише Би Би Си.

През последните месеци руски ракети, изстреляни по Украйна, са навлизали във въздушното пространство на Молдова, а молдовските власти обвиняват Кремъл за разпалване на антиправителствени протести - нещо, което Москва отрича.

През февруари молдовската президентка обвини Русия, че планира извършаването на преврат за сваляне на молдовското правителство, припомня Ройтерс.