Напоследък в Украйна усилено се говори, че украинските въоръжени сили биха могли, ако молдовските власти поискат това, да върнат на Кишинев контрола над Приднестровието - непризнатата "република", която де факто се контролира от Русия от повече от 30 години, пише украинското издание "Страна".

Засега такива изявления са правени неофициално, но от говорители, близки до властите. Неотдавна темата беше повдигната и от Русия, която заяви, че ВСУ уж подготвя "нахлуване" в Приднестровието. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече подобни планове, но потвърди, че е разговарял с молдовските власти за необходимостта да се реши по някакъв начин проблемът с Приднестровието.

В същото време молдовският президент Мая Санду никога не е казвала, че ще поиска от Украйна военна помощ, за да си върне контрола над Приднестровието. Нито пък някога е говорила за готовност да реши приднестровския въпрос по военен път.

Въпреки това темата за военното участие на Украйна се обсъжда активно.

Изданието е провело анкета по улиците на Кишинев дали Молдова се нуждае от военна помощ от Украйна, за да си върне контрола над Приднестровието.

Повечето от анкетираните са против каквито и да било военни действия в Молдова - те се опасяват от последствията: жертви и разрушения. Но има и хора, които казват, че не могат да се справят без помощта на Украйна.

Междувременно Кремъл направи редица изявления по отношение на Украйна и Приднестровието.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Русия "не вижда никакви предпоставки ситуацията около Украйна да се развие в мирна посока", което налага продължаването на "специалната операция".

Коментирайки ситуацията в Приднестровието, Песков заяви, че Кремъл "следи отблизо ситуацията в Приднестровието и е загрижен за нея".

Преди това "президентът" на Приднестровието Вадим Красноселски заяви, че ситуацията по границата с Приднестровието е "напрегната".

В края на миналата година директорът на молдовската Служба за информация и сигурност Александър Мустяце заяви, че руските войски планират настъпление към вътрешните граници на Молдова, за да анексират Приднестровието. "Въпросът не е дали Руската федерация ще извърши офанзива на молдовска територия, а кога ще се случи това: в началото на годината, през януари, февруари или по-късно, през март-април", каза тогава той по телевизия TVR.

По-късно молдовската спецслужба уточни, че Мустяце не е имал предвид руско нападение срещу Молдова, а пореден опит за изграждане на "сухопътен коридор" към Приднестровието през Украйна.

Преди това пък молдовският политик Илан Шор, който се укрива в Израел, изказа предположение, че Русия "никога не е крила и все още не крие, че крайната й цел е да създаде така наречената Новоросия с излаз до Приднестровието".

На 1 март м.г. на заседание на Съвета за сигурност на Беларус Александър Лукашенко представи карта на бойните действия в Украйна, като една от стрелките на нея водеше от Одеска област към Приднестровието. Ден по-късно посланикът на Беларус в Молдова се извини за това, като го обясни на небрежността на служителите на Министерството на отбраната.

Приднестровието е сепаратистки регион в Молдова, който всъщност не е под контрола на Кишинев от 1992 г. насам. Повече от 20 години Русия държи на тази територия контингент от около 1700 военни.

Според проруските канали в Telegram ситуацията на границата между Одеска област и Приднестровието остава напрегната. Украински формирования са се разположили покрай границата и са разгърнали палаткови лагери.

Най-малко един батальон с бронирани машини сега се намира на 40 км от Колбасна.

Каналът "Рыбарь" пише, че по всичко личи, че украинското командване, под натиска на чуждестранни ръководители, подготвя военна операция в Приднестровието, която би дала възможност веднъж завинаги да се приключи с руския контингент в Приднестровието и в същото време да бъде решен въпросът с недостига на боеприпаси - в складовете в Колбасна има големи количества боеприпаси за оръжия от съветската епоха.

При това става дума да възможност да бъде ударено Русия в регион, в който ще ѝ бъде изключително трудно да отговори.