Румъния поиска от Брюксел да наложи отделни санкции за Москва заради евентуална дестабилизация на Молдова, а Кремъл призна, че отношенията с Кишинев са много напрегнати.

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви в понеделник, преди да участва в Съвета по външни работи в Брюксел, че ще препоръча да бъде въведен отделен режим на санкции заради опитите на Русия да дестабилизира Република Молдова, съобщи Аджерпрес. В съвета участва и външният министър на Молдова Нику Попеску.

"Имаме ново правителство в Кишинев, правителство, дълбоко посветено на реформите и европейската интеграция на страната. В същото време, както каза президентът на Република Молдова, бяха разкрити планове за дестабилизиране на страната от Русия. Смятам, че е изключително важно Европейският съюз да предаде днес, чрез външните министри, силно послание за подкрепа за устойчивостта и сигурността на Република Молдова", каза ръководителят на румънската дипломация, цитиран от БТА.

Той посочи, че във връзка с тази тема ще внесе "за обсъждане и правен анализ предложение за създаване на отделен режим на санкции за опити за дестабилизиране на Република Молдова, нейния конституционен ред и върховенството на закона".

Ауреску говори още за необходимостта да бъде подкрепена съседната страна чрез грантове и напомни за платформата, създадена с тази цел от Румъния, Германия и Франция.

Кремъл призна, че отношенията между Русия и Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери, че следват антируски дневен ред - седмица след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, предаде в понеделник Ройтерс.

Молдовският парламент утвърди миналата седмица ново прозападно правителство, след като членовете на предишното управление подадоха вкупом оставка след продължили с месеци политически и икономически скандали. Новото правителство на Дорин Речан обеща да поеме в прозападна посока и призова за демилитаризация на Приднестровието - подкрепян от Москва сепаратистки район, граничещ с Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия се държи отговорно, имайки предвид миротворците, които е разположила в Приднестровието, като предупреди Молдова да не нагнетява допълнително обстановката.

"Нашите отношения с Молдова вече са много напрегнати", каза Песков. Молдовското "ръководство постоянно се фокусира върху всичко антируско, изпадат в антируска истерия."

Молдовската президентка Мая Санду и украинският президент Володимир Зеленски казаха този месец, че разполагат с разузнавателна информация, че Русия готви преврат, с който да свали молдовските власти и да всее хаос в бившата съветска република. Русия отрича обвиненията, но Москва настръхва пред възможността Молдова да влезе в Европейския съюз.