Президента на Молдова Мая Санду заяви, че информацията на нейния украински колега Володимир Зеленски за заплаха от дестабилизация в страната, свързана с Русия, е потвърдена от молдовските специални служби, предаде ТАСС.

Миналата седмица Зеленски заяви, че е връчил на молдовската си колежка Мая Санду документ, наречен от него "руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова". По думите му този документ е бил засечен от украинското разузнаване и там е посочено кой, кога и чрез какви действия "смята да разбие Молдова" и "сам да поеме контрол над нея". В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, че не знае какво е имал предвид  Володимир Зеленски. "За това трябва да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем за какво става дума", каза той, запитан дали има такъв план или става дума за дезинформация.

Санду заяви днес на брифинг, че документи, получени от украинските партньори на Молдова, издават "добро документиране на места и логистични аспекти за тези вредителски действия.

Според Санду планът е предвиждал участието на обучени от военните диверсанти, маскирани като цивилни, които щели да извършат насилствени действия, да нападнат някои държавни сгради и да вземат заложници, предаде Молдпрес.

"Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия", заяви Санду.

"Също така планът включва използването на хора извън страната за насилствени действия. Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Република Беларус, Сърбия и Черна гора", допълни Мая Санду.

Президентът отбеляза, че при осъществяването на плана авторите щели да разчитат на вътрешни сили, особено на формацията "Шор", някои ветерани, бивши служители на правоохранителните органи и хора, известни с връзките си с олигарха Владимир Плахотнюк.

"Целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция, но и за да може Молдова да бъде използвана от Русия във войната срещу Украйна", заяви Санду"

Президентът добави, че всички участници в тези действия срещу държавата и тези, които ги защитават, трябва да бъдат разследвани, и  призова молдовския парламент бързо да предостави нови пълномощия на тайните служби на страната.