Кадафи даде интервю за телевизия Франс 24, излъчено днес сутринта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
На въпрос за подкрепата на Париж за либийския Национален съвет, съставен от бунтовници в Бенгази, либийският лидер възкликна: "Тази намеса във вътрешните работи е направо смешна" и попита на свой ред: "Ами ако ние се намесим във вашите вътрешни работи за Корсика или Сардиния?", намеквайки за съществуващите движения за автономия на тези острови, принадлежащи съответно на Франция и Италия.

Кадафи добави, че в Либия има "заговор" и спомена за присъствието на "въоръжени екстремисти", "групи" и "спящи клетки" на Ал Кайда, които "са вдигнали оръжие срещу полицията и армията".
"Ал Кайда има план. Мисля, че Ал Кайда се опита да се възползва от обстановката в Тунис и Египет", отбеляза Кадафи и подчерта, че Либия и Западът са "партньори в борбата срещу тероризма".

Либийският лидер увери, че и силите на опозицията в страната му са групировки на Ал Кайда, нямат никаква политическа или икономическа програма и са яхнали вълната на ислямизма.
"Тези терористи не вярват в демокрацията", изтъкна той. По думите на полковник Кадафи обстановката в Либия била напълно нормална.
"В момента народът сам се разправя с въоръжените групировки", добави той.

Вчера френското външно министерство заяви, че Париж приветства създаването на либийския Национален съвет, ръководен орган на бунта срещу Кадафи. Франция подкрепя принципите, които го ръководят и целите, които си поставя, се посочваше в комюникето. В събота Националният съвет се обяви за "единственият представител на Либия".

Информациите, които идват за боевете в Либия, са противоречиви, но ситуацията се променя с часове. Сблъсъците стават все по-ожесточени. Загиналите и ранените са стотици. Силите на реда отблъскват бунтовниците с артилерия, танкове и бронетранспортьори.