От българското външно министерство аргументират предупреждението си "във връзка с динамично усложняващата се обстановка в Либия през последните дни".

Препоръката е категорично да се избягват пътувания в източните и южните части на страната, както и в пустинните райони. Крайно нежелателни са посещенията в град Бенгази, където обстановката е изключително опасна.
Пребиваващите в тези райони наши сънародници са посъветвани да поддържат връзка с посолството в Триполи и при необходимост да потърсят съдействие.

Холандското външно министерство предупреди холандците да избягват Бенгази и района на изток от града, като заяви, че ситуацията със сигурността е нестабилна и има опасност от насилие.
"Съветваме да се избягват всички пътувания, включително за преминаване, и престои в определени райони, по-точно Бенгази и областта на изток от него", каза министерството на своя уебсайт.

Германското външно министерство отказа да даде повече подробности за своето предупреждение. Берлин обаче предупреди германците, че в Северна Африка и страните, граничещи със Сахара, има повишена опасност от насилие или отвличания за западните граждани, посочи Ройтерс, цитирана от БТА.

Предупреждението от Холандия и Германия бе предшествано от подобен призив на Великобритания към своите граждани.

Френското външно министерство обоснова предупреждението с "продължаващото напрежение в сигурността, свързано с положението в региона", както и със "слухове за заплахи срещу западни граждани" и посъветва да не се пътува в района на Бенгази, предаде ДПА.

Съществува опасност от атентати срещу западни мишени в Либия, посочи в декларация външното министерство на Австралия.

Бдителността бе повишена след нападението миналата седмица на въоръжени
ислямисти срещу газодобивен комплекс в съседен Алжир, при което бяха убити 37 чуждестранни работници и алжирски охранител. Отговорната за атаката групировка заяви, че е действала в отмъщение на френската интервенция в Мали.

Бенгази - градът, в който се зароди бунтът, свалил полковник Муамар Кадафи през 2011 г., напоследък е арена на множество експлозии и на вълна от убийства. Мишена на насилствените актове са чужди дипломати. На 11 септември миналата година бе извършен атентат срещу американското консулство в Бенгази. Загинаха четирима души, сред които посланикът на САЩ Рис Стивънс. На 12 януари пак там беше атакуван италианският консул, припомня АФП.