Живеещи във Великобритания българи се оплакаха в социалните мрежи, че колите им с български номера са задържани от английската полиция през последния месец или са получили предупреждение, че не могат да ги карат повече, предава "24 часа".

Правилата изискват да им направят английска регистрация до 6 месеца след вкарването им в страната. Много българи обаче не се съобразиха с това изискване, тъй като данъците и прегледите на Острова са по-скъпи, а и за органите на реда бе трудно да установят кога точно са дошли, тъй като европейските граждани не подлежаха на гранична регистрация.

С изискването обаче да кандидатстват за статут за уседналост, за да могат да останат в страната след Брекзит, властите вече разполагат с доказателства от колко време пребивават на Острова. Ако са били повече от 5 г. и са получили пълен статут за уседналост, изискването да си направят английска регистрация на автомобила е дори по-кратко - 14 дни.

Великобритания от няколко години се бори с този проблем, тъй като смята, че губи около 60 млн. паунда годишно неплатени пътни данъци. При няколко специализирани полицейски акции бяха заловени 350 хиляди пътни превозни средства с чужди номера, които са надвишили 6-месечния срок за регистрация.

За да си ги получат обратно, собствениците им трябва да платят 200 паунда такса за освобождаване, 160 паунда депозит - гаранция, че ще регистрират незабавно автомобила и ще започнат да плащат данъци и застраховка за него. И колкото по-бързо го сторят, толкова по-добре ще е за тях, тъй като се начисляват и по 21 паунда на ден за паркинг на задържаната кола.

При доказване на срока, в който автомобилът е каран във Великобритания с чужда регистрация, властите разчитат основно на записите от пътните камери, с които са снабдени английските магистрали. Също така насърчават местните власти да им подават информация, ако забележат, че в тяхното населено място продължително паркира пътно превозно средство с чужди номера.