Португалският премиер Антонио Коща подаде оставка заради разследване за нередности около проекти за добив на литий и водород, предаде Ройтерс.

Коща направи телевизионно обръщение към нацията, в което обяви решението си, след като днес бяха обискирани няколко правителствени сгради и бяха арестувани най-малко петима души, сред които и ръководителят на премиерската канцелария Витор Ешкария.

Министър-председателят заяви, че е бил изненадан от новината, че се води разследване за корупция и че ще окаже съдействие на следствените органи.

По-рано през деня местни медии съобщиха, че се извършват обиски в няколко правителствени сгради, сред които официалната резиденция на премиера, министерството на околната среда и домът на министъра на инфраструктурата Жоао Галамба. Прокуратурата официално заяви, че той е сред заподозрените.

Според в. "Публико" при днешната операция са били арестувани най-малко петима души. Освен ръководителят на канцеларията на премиера са били задържани и кметът на град Синеш Нуно Машкареняш, както и двама предприемачи. Съществуват инвестиционни планове за изграждането на съоръжения за добив на водород в Синеш, отбелязва Ройтерс.

В началото на годината португалската прокуратура потвърди информацията, че се разследват проекти, свързани с добива на литий и водород, но тогава не бяха оповестени имената на заподозрени лица.

Тази година правителството на Коща бе замесено и в друг скандал, който бе свързан с държавната авиокомпания ТАП. Тогава президентът Ребело де Соуза поиска оставката на Галамба като министър на инфраструктурата, но Коща реши да го остави на поста. Това стана повод опозиционни партии да се обърнат към държавния глава с искане да разпусне парламента.

Известните запаси от литий, с които Португалия разполага, възлизат на 60 000 метрични тона и тя е най-големият производител на въпросната суровина в Европа. Едва сега обаче страната започна подготовката за производството на литий с по-високо качество, който се използва в електромобилите и за захранване на електронни устройства.