Бившият вокалист на Pink Floyd е известен със своите антисемитски изказвания. От 2011 година той дори призовава други музиканти да не изнасят концерти в Израел. Уотърс е поддръжник и на палестинското движение Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), което се обявява за бойкот на Израел заради "окупацията на палестински територии".

Интендантът на телевизионния канал WDR Том Буро съобщи, че е анулиран и договорът със световната звезда за концерт през юни 2018 г.

Реакцията беше приветствана от германските медии заради болезнената за страна тема с убитите милиони евреи по време на нацизма.

Жителка на Кьолн вече е събрала над 1500 подписа под петиция да се бъде прекратено сътрудничеството с Уотърс, защото "не може една национална телевизия, която се издържа от милиарди, плащани от гражданите за такси, да дава трибуна на антисемити".

Германският организатор на концертите на Уотърс Марек Либерберг обаче реагира остро, като заяви пред "Манхаймер морген":

"Никой не можел да отнема правото на Уотърс на изразяване на мнение и да го превръща в ненавистна личност. Евреите имат право да се притесняват от явните и растящи антисемитски настроения в страната, но решението на обществените медии е абсолютно абсурдно".

Либерберг, чиито родители са оцелели в Холокоста, коментира, че е против бойкота на Израел, но разграничава личното мнение от работата, затова не може да иска от Уотърс да не изразява позицията си.

Влиятелният седмичник “Ди Цайт” обаче коментира:

“Право на Либерберг е да изразява позиция, все пак той иска да печели от организацията на концерти на Уотърс. Но това, което твърди Либерберг, е абсурдно. Уотърс може да говори, каквото мисли, да дава концерти. Такива обаче вече не бива да се спонсорират с пари на германската обществена телевизия. А Марек Либерберг би следвало да се замисли в коя държава и сред какво общество живее.”

Преди около две седмици напрежението около бившия музикант от Pink Floyd се покачи не само в Германия, след като атакува австралийския си колега Ник Кейв заради предстоящите му концерти в Израел. Уотърс стигна дори дотам, че разпространи позиви с Кейв като изчадие и го призова да не стъпва на сцена в Израел.

Той обаче не направи това и дори, когато пристигна в страната, заяви:

"Обичам Израел и хората в тази държава. С моите концертни прояви в Израел се обявявам срещу всеки, който се опитва да цензурира музиканти и да им запуши устата".

На 4 май догодина Роджър Уотърс ще изнесе втори концерт в България. През 2013 година той пя на стадион "Васил Левски" в рамките на турнето "The Wall".