Правната комисия на Камарата на представителите, контролираната от демократите долна камара на Конгреса на САЩ, започна ново, широкообхватно разследване срещу президента Доналд Тръмп, неговата администрация, предизборния му екип и фирми, като изпрати молби за документи до 81 души, свързани с държавния глава и негови сътрудници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на комисията Джерoлд Надлър заяви, че комисията ще разследва възможна злоупотреба с власт, корупция и възпрепятстване на правосъдието, и уточни, че в повечето случаи молбите за документи трябва да получат отговори до 18 март.

Сред ведомствата и хората, от които комисията иска да получи документи, са министерството на правосъдието, синът на президента Доналд Тръмп-младши и финансовият директор на Организацията "Тръмп" Алън Вайселберг.

Надлър смята за очевидно, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но е прекалено рано да се говори за импийчмънт.

"Преди да подложите някого на импийчмънт, трябва да убедите американското общество, че това трябва да се случи", заяви конгресменът демократ. Той посочи като доказателства за възпрепятстване на правосъдието уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследване за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. и възможния сговор между предизборния екип на Тръмп и руските власти.

На снимката: Доналд Тръмп е прегърнал американското знаме преди да говори на конференция на консерватори, 2 март 2019 г.