Контролираната от демократите Камара на представителите в американския Конгрес гласува с убедително мнозинство от 245 на 182 гласа против обявеното от президента Доналд Тръмп извънредно положение, което би му позволило да построи стена по границата с Мексико за спиране на незаконната имиграция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Резолюцията, чиято цел е да прекрати националното извънредно положение, подкрепиха и 13 републиканци. В следващите дни текстът се очаква да бъде гласуван в Сената, където мнозинство имат републиканците. Възможно е въпреки съпротивата на Тръмп резолюцията да мине и в Сената, където републиканците са мнозинство. Предстоящата битка ще е изпитание за подкрепата на републиканците за Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп заплаши, че ако резолюцията бъде приета и от двете камари в Конгреса, той ще използва за първи път правото си на президентско вето, за да я блокира. 100-процента съм уверен, че ще наложа вето, заяви той. 

На 15 февруари президентът подписа декларация за въвеждане на режим на извънредно положение на южната граница на САЩ. Това дава възможност, заобикаляйки Конгреса, правителството да разполага с 8 милиарда долара, които да бъдат използвани за построяване или подсилване на заграждения по границата с Мексико. Тръмп по принцип искаше за тази цел да бъдат предвидени 5,7 милиарда долара, но демократите остро се възпротивиха и Конгресът отпусна около 1,4 милиарда долара.