Кметът на хърватската столица Загреб Милан Бандич е починал днес от инфаркт на 65-годишна възраст, съобщи Хина, позовавайки се на пресслужбата на общината.

Бандич се почувствал зле около полунощ и е бил откаран в болница, където по-късно починал, съобщи държавната телевизия ХРТ.

Популистът Бандич се наложи като един от най-известните хърватски политици, управлявайки столицата през последните 21 години, отбелязва Асошиейтед прес.

Между 1995 и 2000 г. Бандич е общински съветник в Загреб, а през 2000аг. за пръв път става кмет. Преизбран е на поста през 2001 г., а година по-късно с решение на общинския съвет става заместник-градоначалник. През 2005 г. отново е избран за кмет. На този пост е преизбиран и през 2009, 2013 и 2017 г.

Той бе лидер на партията "Милан Бандич 365 - Партия на труда и солидарността". Преди това членува в Социалнодемократическата партия.

Името на Бандич беше замесено в няколко корупционни скандала. Антикорупционните власти предприеха няколко разследвания срещу него, а през 2014 г. той бе задържан, но това не попречи на преизбирането му на поста по-късно.

Бандич е роден в Босна и Херцеговина през 1995 г. Завършва политически науки в Загреб. Той бе семеен и баща на една дъщеря.

След кончината на Бандич столицата ще бъде управлявана от заместник-кмета Йелена Павичич до произвеждането на местните избори