Има "ясни" доказателства, че лекарството ремдесивир (Remdesivir) може да помогне на хората да се възстановят от коронавируса, твърдят американски представители.

Клинични изследвания са показали, че в сравнение с болни, които са получили плацебо, лекуваните с ремдесивир пациенти са се възстановили средно за 11 дни вместо за 15.

Изследването е проведено под егидата на Американските здравни институти в САЩ.

Под възстановяване се разбира изписване от болница или завръщане към нормални дейности.

Пълни подробности все още не са публикувани, но експерти заявиха, че ако резултатите се потвърдят, това ще бъде "фантастичен резултат", но не и "вълшебен куршум" срещу болестта, съобщи Би Би Си.

В изследването са участвали 1063 пациенти на 47 места в САЩ и 21 места в Европа и Азия. До момента това е най-масовото изследване на ремдесивир.

При смъртността резултатите не са показателни, тоест малката разлика между двете групи може да се дължи на случайността, отбелязва АФП.

Групата пациенти с ремдесивир е имала 8 процента смъртност, а при пациентите с плацебо тя е била 11 процента, съобщи АФП.

Директорът на Института за инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи заяви, че първите резултати от клиничното изследване били толкова значими, че отговорниците на изследването решили да ги оповестят, за да могат болните на плацебо да могат да ползват ремдесивир.

"Данните показват, че ремдесивир има ясен, важен и положителен ефект за намаляване на времето за възстановяване."

По мнението на Фаучи ремдесивирът може да стане стандартно лечение за тежки форми на COVID-19. Той се приема интравенозно в продължение на 10 дни.

Водещият експерт на Световната здравна организация (СЗО) за извънредни ситуации Майк Райън отказа коментар на съобщенията, че лекарството ремдесивир може да помогне за лекуване на COVID-19, като заяви, че е нужна повече информация.

"Не бих искал да коментирам конкретно това, защото не съм се запознал подробно с тези публикации", каза той.

"Водят се контролни изпитания във Великобритания и САЩ. Ремдесивир е едно от проучваните лекарства в много от тях. Така че мисля, че ще се появи допълнителна информация. Но се надяваме това лекарство и други лекарства да се окажат полезни в лечението на COVID-19", каза Райън.

Какво показа китайско изследване

Междувременно изследване с китайски пациенти показало, че от лекарството ремдесивир "няма значими клинични ползи" срещу COVID-19, съобщи АФП, цитирайки публикация в сп. "Лансет".

"Лечението с ремдесивир не ускорява излекуването, нито намалява смъртността от COVID-19", пише в статията.

"Това не бяха резултатите, за които се надявахме" - каза проф. Бин Цао пред "Лансет". Той изтъкна, че изследването им е прекратено по-рано от предвиденото и набраните участници са били наполовината, защото епидемията в Ухан е свършила. Затова според него си струва да бъдат направени и други изследвания за по-ранно или по-продължително използване на ремдесивир.

В китайското изследване са участвали 237 души, от които 158 са получили ремдесивир, останалите - плацебо. Разлика в резултатите между двете групи не е установена.

Когато станаха известни резултатите от китайското изследване миналата седмица, от "Джилийд" казаха, че те са неубедителни, защото проучването е приключило преждевременно, предаде Ройтерс.

Още за лекарството ремдесивир

Ремдесивир (Remdesivir) е произведен от Gilead Sciences ("Джилийд сайънсис") - противовирусен препарат, създаден срещу ебола.

В средата на април стана известно, че "ремдесивир е първият противовирусен препарат, чието действие срещу SARS-CoV-2 е потвърдено при опити върху животни. Учени от САЩ защитиха макаци-резус от развитието на тежка форма на коронавирусна инфекция именно с лекарството ремдесивир. Резултатите от експериментите бяха публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

Ремдесивир много ефективно подейства при болни макаци. Следва да се отбележи, че приложихме препарата веднага, след като вирусът достигна пик в размножаването си. Затова при лечението на хора ремдесивир следва да започне да се използва колкото е възможно по-рано, написаха изследователите.

В средата на март от СЗО съобщиха, че лекарствата, които трябва да бъдат тествани, са антивирусните лекарства ремдесивир; комбинация от две лекарства срещу ХИВ - лопинавир и ритонавир; лопинавир и ритонавир плюс интерферон бета; и антималарийното лекарство хлорохин. Всички показват някои доказателства за ефективност срещу вируса SARS-CoV 2, който причинява COVID-19, отбеляза тогава Ана Мария Хенао-Рестрепо, ръководител на отдела за проектни изследвания и разработки на организацията.